Nieuws

Eneco gaat Tesla's thuisbatterij verkopen in Nederland

8 december 2015 11:10

<p><strong>Energiebedrijf Eneco gaat Tesla's Powerwall, waarmee je thuis energie opslaat, vanaf februari verkopen. Maar hij is nog vrij prijzig.</strong></p>&#13;

Eneco wordt in zowel Nederland, als België en Luxemburg de eerst officiële leverancier van Tesla's Powerwall. Daarmee speelt het bedrijf in op de opmars van zonnepanelen op woningen. De energie wordt overdag opgewekt, terwijl je met name in de ochtend en 's-avonds energie gebruikt. Nu kun je energie die je opwekt maar op dat moment niet gebruikt terugleveren aan het net. Die regeling wordt in 2020 echter versoberd.

Met een thuisbatterij kun je energie ook opslaan als je die even niet nodig hebt. Tesla is niet de enige die thuisbatterijen maakt, maar de prijs is wel lager dan sommige andere batterijen. Eneco zelf verwacht dat de opslag van zelf opgewekte energie straks een belangrijke rol speelt in de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

'Nu nog niet voor grote publiek'

In eerste instantie zal de Powerwall nog niet voor het grote publiek zijn. De terugverdientijd ligt volgens Eneco op zo'n tien jaar. De Powerwall is ontworpen om minimaal tien jaar mee te gaan. Woordvoerder Arie Spruit van Eneco geeft toe dat je op dit moment niet een Powerwall koopt om er geld uit te halen.

Volgens hem is de prijs van de thuisbatterij van Tesla in korte tijd flink gezakt en hij voorziet een verdere daling, zodat de prijs zal kunnen dalen. Met hoeveel is volgens hem moeilijk in te schatten.

Nu nog kost een Tesla Powerwall 3675 euro, inclusief installatie ben je volgens Spruit zo'n 5000 euro kwijt. Daarmee zegt hij wat aan de bovenkant van de verwachtingen te gaan zitten. De prijs is inclusief installatie.

'Goed voor driekwart stroomverbruik'

Met één Powerwall kan een huishouden voor driekwart zijn stroomverbruik voorzien, 'maar dan moet je niet alles tegelijk aanzetten'. Een tweepersoonshuishoudens dekt al 90 procent van het stroomverbruik met één batterij.

Spruit ziet de Powerwall niet meteen als een massaproduct, hij spreekt van 'een beetje een hype' rond dit product. Maar voor de wat langere termijn denkt hij dat batterij-opslag belangrijk gaat worden.

Ander verdienmodel energie-producenten

Zo is Eneco een proef gestart met het slim opladen van elektrische auto's in Noord-Brabant. Windmolenparken wekken nu ook stroom op op momenten dat de meeste Nederlanders liggen te slapen. Om overschotten kwijt te raken krijgt Eneco soms te maken met zogenoemde onbalanskosten. Die energie kan ook worden opgeslagen in de accu's van elektrische auto's, of in thuisbatterijen. Huishoudens zouden daar dan voor kunnen financieel worden beloond.

De komende twintig jaar zullen we in Nederland niet zo snel zonder netaansluiting kunnen, gezien de seizoenen die we hier hebben, aldus Spruit. Daarna wordt dat wellicht anders.

Eneco zal dan niet zozeer geld verdienen met het leveren van energie, zoals nu nog het geval is, maar met diensten. Energie leveren is een prijsvechtersmarkt, aldus Spruit. Eneco zal volgens hem straks geld verdienen met producten als Toon, de slimme thermostaat, en met het opladen van elektrische auto's.

'Powerwall nu interessanter in België'

​Spruit denkt dat de Powerwall nu in België interessanter is dan in Nederland. In Nederland krijg je geld vergoed voor de stroom die je niet zelf verbruikt, maar teruglevert aan het net. In België krijg je nu een soort boete, zodat zelf opslaan veel interessanter is.

RTL Z

Lees ook over thuisbatterijen:

BMW is Tesla te snel af: thuisaccu volgende maand in Nederland

Californische kantoorpanden krijgen Tesla-batterijen