Nieuws

'Automatisering leidt juist tot meer banen'

7 december 2015 16:16

<p><strong>De werkgelegenheid groeit sneller in beroepen waar meer computers worden gebruikt. Maar computers zorgen wel voor meer ongelijkheid.</strong></p> <p></p>

De zorg dat technologische innovatie leidt tot meer werkloosheid is van alle tijden. Maar is die angst wel terecht? Volgens onderzoeker James Bessen van de Boston University niet.

Hij bestudeerde de impact die automatisering tussen 1980 en 2013 had op de werkgelegenheid in de Verenigde Staten bij 317 verschillende beroepen. De conclusie: er bestaat juist een positieve correlatie tussen automatisering en werkgelegenheid. Sectoren die computers meer omarmen, zagen de werkgelegenheid sneller stijgen andere sectoren.

Grotere ongelijkheid

Een voorbeeld van deze ontwikkeling is de financiële sector. Terwijl je met de introductie van de pinautomaat misschien zou verwachten dat de behoefte aan medewerkers van bankfilialen zou afnemen, nam het aantal bankmedewerkers juist toe. Het aantal bankfilialen in Amerika groeide en de bankmedewerkers gingen zich met allerlei andere zaken bezighouden, zoals het adviseren van klanten. “De aard van het werk verandert”, zegt Bessen tegen The New York Times.

Automatisering zorgt er volgens de onderzoeker wel voor dat de eisen die aan werknemers worden gesteld steeds hoger worden. En die ontwikkeling leidt weer tot grotere ongelijkheid in inkomen. Bessen pleit daarom voor meer mogelijkheden voor werknemers om nieuwe vaardigheden aan te leren.

Lees ook:

Hoofdeconoom: '15 miljoen Britse banen op de tocht door robots'