Nieuws

Breingestuurde telepresence-robots helpen rolstoelpatiënten

7 december 2015 12:22

<p><strong>Rolstoelpatiënten kunnen dankzij breingestuurde telepresence-robots zich makkelijker tussen de mensen begeven.</strong></p>&#13;

Italiaanse en Zwitserse wetenschappers testen een telepresence-robot die rolstoelpatiënten rechtstreeks met hun hersenen kunnen besturen. Op zich niet nieuw, maar de wetenschappers hebben wel een andere benadering, waardoor de besturing een stuk makkelijker wordt.

De patiënt denkt namelijk waar hij de robot naar toe wil sturen en de robot neemt dan de navigatie rond objecten die in de weg staan helemaal zelf voor zijn rekening. Dat maakt het een stuk makkelijker om de robot te besturen.

EEG-signalen

Besturing via EEG (lees: breinsignalen die via elektrodes in een muts op je hoofd gelezen worden) is nog steeds lastig te leren. De signalen zijn nogal vaag en je moet zeer geconcentreerd bewegingen met je handen of voeten voorstellen. Bijvoorbeeld naar rechts 'sturen' is het inbeelden dat je met je rechterhand naar rechts wijst.

Als er dan ook nog sprake is van allerlei objecten in de kamer, dan wordt het erg lastig voor de patiënt om het ontwijken in te beelden. In dit experiment doet de telepresence-robot dat ontwijken helemaal zelf. Net als robotstofzuigers die met allerlei sensoren objecten omzeilen.

Toch naar een verjaardag

Het doel van deze robot is om patiënten die bijvoorbeeld geheel verlamd zijn en in bed liggen toch een kans te geven om zich middels de robot tussen de mensen te begeven. Op deze manier kunnen ook zij naar een verjaardag van een vriend of familielid.

Hoewel EEG-gebaseerde breinbesturing de laatste vijf jaar grote sprongen voorwaarts maakten, zal het volgens de onderzoekers nog jaren duren voordat deze het lab verlaat. Het doel is namelijk om een hoog kwalitatief EEG-breinbesturingssysteem te maken dat iedereen laagdrempelig kan gebruiken. Op dit moment zijn de systemen meestal met goedkope sensoren uitgerust en van lage kwaliteit.

Overigens zijn de telepresence-robots al heel goed voor allerlei andere doeleinden inzetbaar, bijvoorbeeld vergaderen op afstand. Dat lieten Erwin en Merijn vorige week al zien in een reportage in Bright TV over de betaalbare telepresence-robot van Double Robotics.

Kijk Bright TV terug: met rijdende robot op afstand op kantoor zijn