Nieuws

Koptelefoon Microsoft wijst blinden de weg

27 november 2015 12:33

<p><strong>Microsoft werkt al twee jaar aan een audiosysteem dat blinden met behulp van gps de weg wijst.</strong></p>&#13;

Cities Unlocked heet het project voor blinden en slechtzienden van Microsoft. Het resultaat is een methode die het voor zulke mensen makkelijker moet maken zich zelfstandig door steden te bewegen, met een beter besef van waar ze zijn en wat er om hen heen gebeurt.

Daarvoor gebruikt Microsoft geavanceerde, nauwkeurige gps en surround sound in een koptelefoon. Dat geluid moet blinden en slechtzienden beter bewust maken van de zaken die hen op straat omringen. Een prototype van een speciale koptelefoon bevat daarnaast een versnellingsmeter, gyroscoop en kompas, om nog beter de plaats op de weg van n de blinde of slechtziende te bepalen.

Ruimtelijke audiogids

Door op een afstandsbediening te drukken vertelt de koptelefoon precies waar de gebruiker op dat moment staat. The Telegraph probeerde de koptelefoon al even uit. Het apparaat vertelt bijvoorbeeld dat er een boekenwinkel op 35 meter afstand zit, met een melding die uit de richting van die winkel komt. Een warenhuis op 25 meter, vertelt daarna een melding van linksachter, en op rechts een fietsenrek op vijf meter afstand.

Op die manier moeten blinden en slechtzienden zaken als winkels, stations, bushaltes en oversteekplaatsen veel beter kunnen vinden. Om de techniek ook binnen, buiten het bereik van gps te laten werken wil Microsoft bluetooth beacons inzetten. Die apparaten worden nu vooral gebruikt om te kijken hoe klanten zich door winkels bewegen.

Microsoft wil het met Cities Unlocked voor blinden en slechtzienden aantrekkelijker maken om er op uit te gaan, zelfs naar plekken waar ze nog nooit geweest zijn.

Lees ook:

Blinde man ziet vrouw voor het eerst in 10 jaar

App laat blinden ‘zien’ dankzij betere tekstherkenning