Nieuws

Bezos wint de raketrace van Musk? Nee hoor

25 november 2015 17:52

<p><strong>Jeff Bezos is Elon Musk niet per se te snel af met zijn verticale raketlanding.</strong></p><p></p>

Gaaf was het zeker, de landing van Jeff Bezos' ruimtebedrijf Blue Origin. Zijn BR-3 raket maakte een vlucht naar 100 kilometer hoogte en landde daarna weer netjes op aarde. Daarmee werd al snel gekeken naar Elon Musk, want de pogingen die hij dit jaar met zijn bedrijf SpaceX deed om een raket verticaal op aarde te laten landen, resulteerden in grote explosies.

Jeff Bezos was - terecht - trots op zijn geslaagde poging en publiceerde de volgende tweet:

SpaceX doet het anders

Een paar uur later feliciteerde Elon Musk Blue Origin op Twitter met zijn resultaat. De media schreven direct over de 'spacerace' en concludeerden dat Musk nu min of meer achter de feiten aan loopt. Maar het ligt wat genuanceerder.

Het gaat namelijk niet alleen om een verticale landing. Bezos meldt dat een herbruikbare raket heel zeldzaam is. Niet waar, zegt Musk, de Grasshopper-raket (codenaam van de Falcon 9) heeft in drie jaar al zes vluchten gemaakt en doet het nog steeds. In 2013 lukte het al om deze raket verticaal te laten landen. Oké, Grasshopper vloog slechts 250 meter hoog, maar toch. Bezos kwam hoger.

bekijk op YouTube

Orbitaal en suborbitaal

Een echte ruimtevlucht kun je de poging van Blue Origin ook niet noemen, zo schrijft Musk. Hoewel de raket een hoogte van 100 kilometer haalde (het begin van de ruimte), ging hij niet orbitaal. Dat heeft te maken met snelheid. Als je op 100 kilometer komt met een snelheid van acht kilometer per seconde, dan ga je orbitaal. Zo hard ging Blue Origin niet, dus maakte de raket een suborbitale vlucht. Dat betekent dat hij terugkeerde naar aarde voordat hij een ronde om de planeet kon maken.

Bezos vs Musk

Een echt Twittergevecht werd het helaas niet, want Bezos reageerde niet op Musk. Dat deed hij wel tegenover Mashable. "SpaceX remt af in de ruimte voordat de raket terugkomt in de atmosfeer, zodat hij minder weerstand krijgt bij landing", zegt hij. "De Blue Origin raket die wij hebben gedemonstreerd doet het dus beter in zware omstandigheden."

Inmiddels test Elon Musk al raketten die orbitale vluchten maken en vervolgens verticaal op aarde moeten landen, maar tot dusver nog zonder resultaat. Daarnaast is het niet helemaal eerlijk om SpaceX en Blue Origin met elkaar te vergelijken. SpaceX moet straks raketten naar het ISS en Mars gaan sturen, terwijl de raket van Blue Origin betalende ruimtetoeristen moet gaan vervoeren voor een korte rit naar de sterren.

Lees ook:

Raketrace tussen Bezos en Musk

Bright Ideas: Vertraging voor ruimtetoerisme