Nieuws

Google laadt mobiele websites straks veel sneller

25 november 2015 08:49

<p><strong>De zoekmachine linkt vanaf begin 2016 naar sites met AMP html. Daardoor laden webpagina's sneller.</strong></p><p></p>

Google presenteerde AMP, wat staat voor Accelerated Mobile Pages, vorige maand al. Nu is duidelijk dat het initiatief begin volgend jaar van start gaat. Het AMP Project is een open-source initiatief dat ervoor moet zorgen dat mobiele webpagina's '15 tot 85 procent' sneller geopend kunnen worden dan nu.

Sneller

Die winst in snelheid gebeurt bijvoorbeeld doordat pagina's al worden ingeladen voordat een gebruiker erop klikt, en door vertragende advertenties op websites te weigeren. Andere soorten reclame worden bijvoorbeeld pas getoond als alle content op de pagina al is geladen.

Een aantal websites heeft al interesse getoond om mee te doen met AMP, waaronder de BBC, New York Times, Washington Post en meer. Ook krijgt Google steun van Local Media Consortium (LCM), waaronder 1600 kranten en televisiestations vallen. In Nederland doet bijvoorbeeld NRC mee.

Instant Articles

In een demo, die je kunt bekijken door via je mobiel naar g.co/amp te gaan, is te zien hoe het moet gaan werken. Artikelen worden sneller ingeladen, maar wel binnen een Google-omgeving. Op die manier lijkt Google de strijd aan te willen gaan met Facebook's Instant Articles, die op eenzelfde manier werken. Techbedrijven als Twitter, Pinterest, Wordpress.com en LinkedIn gaan de Accelerated Mobile Pages in elk geval ook integreren in hun diensten.

Lees ook:

Mobiele web straks stuk sneller dankzij Google-project