Nieuws

Facebook komt met een Kickstarter-kloon voor non-profits

19 november 2015 19:14

<p><strong>Fundraiser moet het voor non-profitorganisaties makkelijker maken om geld in te zamelen. In een paar klikken kun je geld doneren.&#13; </strong></p>&#13;

Voor de geldinzamelingsactie wordt een aparte Facebook-pagina aangemaakt met informatie over het doel en een knop om geld te doneren. Via een 'doneerknop' kunnen Facebook-gebruikers met PayPal, credit- of debitcard geld overmaken zonder het sociale netwerk te verlaten. Organisaties als WWF en Mercy Corps hebben al een campagne gelanceerd via Fundraiser.

Fundraiser wordt nu getest bij 3 Amerikaanse non-profits; WWF, Mercy Corps en National MS Society. Later kunnen ook andere Amerikaanse non-profitorganisaties een campagne opzetten. Facebook is van plan om Fundraiser volgend jaar internationaal uit te rollen.

Straks een concurrent voor Kickstarter?

Wordt Facebook zo een concurrent voor Kickstarter of Indiegogo? Nog niet. Projecten op Kickstarter en Indiegogo zijn verplicht om ook iets terug te geven voor het bedrag dat mensen storten. Als je bijvoorbeeld geld investeert in een gadget, krijg je voor een bepaald bedrag ook een exemplaar toegestuurd.

Fundraiser is eerder een verplaatsing van de 'doneerknop' van de website van non-profits naar het Facebook-platform. Bovendien richtten Kickstarter en Indiegogo zich vooral op nieuwe ondernemers die zonder directe tussenkomst van een bank of grote investeerder toch hun product op de markt willen brengen.

Maar dat betekent niet dat Fundraiser geen potentie heeft . Het sociale netwerk is hard op weg om echt van alle markten thuis te zijn, bovendien lanceerde Facebook op geldgebied al meerdere functies. Zo kun je geld overmaken aan je vrienden via Facebook Messenger en binnenkort zelfs online shoppen met een koopknop bij advertenties.

Lees ook:

Facebook geeft Afrika gratis internet via nieuwe satelliet