Nieuws

Kweek zelf meelwormen op de keukentafel met deze toren

12 november 2015 09:59

<p><strong>Met deze toren kweek je je eigen meelwormen, om op te eten natuurlijk.</strong></p>&#13;

Voor veel mensen is het al een hele stap om een insect te eten, om ze dan ook nog eens te gaan kweken gaat misschien wel te ver. Voor de mensen die insecten wel waarderen als voedsel, is er de LIVIN Farms Hive. Als je 500 dollar over hebt, krijg je de 'kweektoren' met verschillende verdiepingen en coconnetjes van meelkevers thuisbezorgd.

Je doet de coconnetjes in de bovenste verdieping van de kweektoren, waar ze vervolgens kevers worden en eitjes van meelwormen gaan leggen. De meelwormen voed je door stukjes keukenafval in de kweektoren te leggen. En als ze groot genoeg zijn, gooi je ze in de pan.

Soms kan het zo zijn dat sommige wormen al een coconnetje zijn geworden. Geen zorgen, je gooit ze gewoon weer in de verdieping bij de kevers, en zo begint de cyclus weer opnieuw. Op deze manier kun je zo’n 200 tot 500 gram meelwormen per week kweken.

Het klimaat in de Hive wordt met sensoren en ventilatoren op peil gehouden, dan gaat het niet stinken in je keuken.

Goed voor het milieu

Het eten van insecten is goed voor het milieu, zegt LIVIN-bedenkster Katharina Unger. Een derde van de landbouwgrond wordt gebruikt voor het groeien van voer voor vee en koeien dragen ook bij aan de opwarming van de aarde. De meelwormen nemen voor dezelfde productie aan voedsel maar 10 procent van de ruimte in die koeien nodig hebben. En omdat de meelwormen gevoerd worden met keukenafval, kost het geen landbouwgrond. Bovendien wordt er bij de kweek een stuk minder CO2 uitgestoten.

Bovendien zijn de wormen volgens Unger een echte superfood. Ze bevatten proteïnes die ook in rood vlees zitten en zijn vol met vitamines en enzymen. 500 gram meelwormen per week kan het vlees in 4 tot 5 maaltijden vervangen.

Of de LIVIN Farm Hive een succes wordt, is nog maar de vraag. Het eten van insecten is nog lang niet ingeburgerd. En niet iedereen zal blij zijn met insecten in de keuken, ook niet als ze in een kastje zitten. De kweektoren van LIVIN is ook duur. De Farm Hive kost via Kickstarter 465 euro, maar gaat in de winkels straks zo'n 650 euro kosten. Eind volgend jaar kun je dan genieten van je zelfgekweekte meelwormpjes.