Nieuws

Nederlandse overheid vraagt data 111 Facebook-leden op in halfjaar

11 november 2015 23:22

<p><strong>In het eerste halfjaar hebben Nederlandse autoriteiten de gegevens opgevraagd van 111 Facebook-gebruikers.</strong></p>&#13;

In 66 procent van de gevallen heeft Facebook die verzoeken (gedeeltelijk) ingewilligd, zo blijkt uit cijfers die het sociale netwerk woensdag heeft bekendgemaakt. Facebook verstrekt dan bijvoorbeeld informatie over het gebruik van het account, de IP-adressen van de gebruiker of de inhoud van berichten die de gebruiker plaatst of verstuurt.

Uit de cijfers blijkt dat politie en justitie vaker bij het sociale netwerk aankloppen. In dezelfde periode vorig jaar vroeg de Nederlandse overheid om de gebruikersgegevens van 45 accounts. Facebook honoreerde destijds 56 procent van de verzoeken. In de tweede helft van 2014 betrof het 84 accounts, waarbij in 64 procent van de gevallen informatie werd verstrekt.

Racistische berichten

Ook wereldwijd ziet Facebook een stijging van het aantal opgevraagde account-gegevens. In totaal werden er 41.214 verzoeken om informatie gedaan in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat is 18 procent meer dan in de tweede helft van vorig jaar.

De verzoeken om bepaalde berichten te verwijderen omdat ze in strijd zouden zijn met lokale wetgeving stegen nog veel sneller, met 112 procent: van 9.707 in de tweede helft van 2014 naar 20.568 in het eerste halfjaar van 2015.

Facebook ligt de laatste maanden in Duitsland onder vuur omdat het bedrijf te weinig zou doen tegen racistische en haatzaaiende berichten die via het sociale netwerk worden verspreid.