Nieuws

'Mijn vader overleed in een Airbnb-huurhuis en hij is niet de enige'

10 november 2015 14:31

<p><strong>Moet Airbnb meer doen om de veiligheid te garanderen van mensen die via de site een woning huren?</strong></p> <p></p>

Het is een ijzingwekkend verhaal dat schrijver Zak Stone op Medium.com heeft geplaatst. Zijn vader kwam om het leven nadat hij in de tuin van een Airbnb-vakantiewoning in het Amerikaanse Texas op een schommel ging zitten. De tak waaraan de schommel hing brak doormidden en kwam op het hoofd van Zaks vader terecht.

De toegesnelde hulpdiensten vlogen Stone senior nog wel naar het ziekenhuis, maar daar bleek er geen redden meer aan. "Enkele uren later blies mijn vader zijn laatste adem uit", schrijft Stone.

Deurkruk en rookmelders

De onfortuinlijke dood van de vader van Zak Stone roept de vraag op hoever de verantwoordelijkheid van Airbnb reikt. Zeker omdat Zaks vader niet de enige is die is omgekomen in een Airbnb-woning: zo overleed een Canadese vrouw in een Taiwanees Airbnb-verblijf aan een koolmonoxidevergiftiging.

Hotels en officiële bed and breakfasts moeten aan allerhande strenge regels voldoen die Airbnb-verhuurders vooralsnog kunnen negeren. Officiële b&b’s in Texas worden elke twee jaar geïnspecteerd. En de eerste keer blijft de inspecteur slapen. Hij let daarbij op zaken als hygiëne en veiligheid. Zo moet elke kamer een deurkruk hebben en moeten er werkende rookmelders zijn opgehangen.

Foto’s belangrijker dan veiligheid

De keuze van Airbnb om zijn verhuurders niet aan dergelijke strenge controles te onderwerpen is precies dat: een keuze. Stone wijst er in zijn artikel op dat Airbnb wel investeert in professionele foto’s voor mensen die hun woning via de site te huur aanbieden, maar niet in maatregelen om de veiligheid van vakantiegangers te verbeteren.

Betere foto’s leiden immers tot meer boekingen. Of de kosten die gepaard gaan met strengere veiligheidseisen eveneens tot meer inkomsten leiden is ondertussen maar de vraag. Zoals Stone schrijft: "Airbnb is wel bereid om iemand te sturen die ervoor zorgt dat je bomen er mooi opstaan op de foto’s, maar het bedrijf kijkt niet of die bomen wel eens op je hoofd kunnen vallen."

Lees meer over Airbnb:

De Airbnb Verhuurgids (uit Bright Ideas)

Je huis via Airbnb verhuren? Dan ben je waarschijnlijk niet verzekerd