Nieuws

Nederlandse kunstenaar maakt leger nep-accounts op Facebook

10 november 2015 16:34

<p><strong>Kunstenaar Constant Dullaart maakt duizenden Facebook-bots, vernoemd naar 18e-eeuwse soldaten.</strong></p>

Dullaart heeft momenteel zo'n duizend nep-profielen op Facebook, maar wil volgens de BBC uiteindelijk een leger van twintigduizend profielen hebben, The Possibility of an Army genaamd. Een leger inderdaad, want de namen van de profielen zijn van gesneuvelde soldaten die deel uitmaakten van een Duits regiment soldaten die voor Engeland meededen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Wat is een like waard?

Het maken van nep-profielen is tegen de regels van Facebook, en Dullaart heeft het bedrijf geen toestemming gevraagd. Zijn werk moet een netwerk opleveren dat mensen laat nadenken over de waarde van "sociaal kapitaal". De nep-profielen zullen worden bestuurd door vrijwilligers en likes geven aan projecten die anders niet zouden opvallen.

Of Dullaart zijn leger van 20 duizend profielen helemaal kan bouwen is nog maar de vraag. Facebook is behoorlijk streng wat betreft de echtheid van namen op accounts: je mag in principe niet onder een pseudoniem op de site staan. Als het lukt moet zijn leger de oorlog verklaren aan andere nep-profielen, die vooral commerciële dingen liken of upvotes geven.

The Possibility of an Army wordt vanaf vandaag onthuld in de Duitse Schirn Kunsthalle in Frankfurt.

Lees ook:

Nepprofielen op Facebook vaak van bi-vrouwen

Facebook laat je nu een ‘erfgenaam’ aanwijzen