Zo help je mee met nabouwen van Nederland in Minecraft

Zo help je mee met nabouwen van Nederland in Minecraft

09-11-2015 21:14 Laatste update: 27-04-2018 19:28

Bram Steijns

In Minecraft wordt heel Nederland nagebouwd. Als je een beetje goed virtueel kunt bouwen, mag je zelf meehelpen.

Bekijk de reportage over 'Nederland in Minecraft' uit Bright TV:

Minecraft nodigt uit om architectonische hoogstandjes te bouwen, met de blokjes kun je elke mogelijke constructie zelf maken. Fanatiekelingen maken ook bestaande plekken na. Zo wordt Amsterdam op schaal nagebouwd en heeft het wetenschapscentrum GeoFort de ambitie om een virtuele replica van heel Nederland te bouwen.

Amsterdam 1:1

Anderhalf jaar geleden begonnen zes jongens uit Delft aan de bouw van Amsterdam op schaal. Met behulp van programma’s als Google Earth en Google Sketchup kopiëren ze de Amsterdamse straten en gebouwen. Inmiddels zijn ze al aardig op weg, zo zijn de Dam en Nemo al uit de digitale grond gestampt.

Maar het is nog niet klaar, er is pas 10 procent van Amsterdam gebouwd. Als je in het bezit bent van Minecraft, dan kun je zelf meebouwen. Via het spel kun je je aanmelden op een server die speciaal is ingericht voor 'spelersbouwers'. In de server krijg je de mogelijkheid om je eigen stukje Amsterdam te claimen en dat vervolgens na te gaan bouwen. Als je bouwwerken door de keuring van het bouwteam komen worden ze in de uiteindelijke projectmap geplaatst. Je kunt er zo zelfs in-game geld mee verdienen. Om op de server te komen moet je 'mc.bluetor.ch’ invullen bij het serveradres in Multiplayer. Op de website staan de verdere instructies beschreven.

GeoCraft

Het wetenschapscentrum GeoFort wil zelfs heel Nederland nabouwen, afgelopen zomer ging het project Geocraftvan start. Met gegevens van Kadaster en Rijkswaterstaat worden gebouwen in het spel geladen. Aan de spelers de taak om details en kleur toe te voegen, de gebouwen zijn namelijk eerst grijs en niet gedetailleerd genoeg.

Sinds de zomervakantie wordt er in de virtuele wereld gebouwd en inmiddels zijn er per gemeente zogenaamde 'burgemeesters' aangesteld, de burgemeesters moeten andere spelers aansturen bij de bouw van hun woonplaatsen.

Ook hieraan kun je meehelpen. Door het serveradres 'geocraft.nl' in te vullen in Multiplayer kun je de server betreden, eenmaal in het spel kun je met behulp van coördinaten naar je eigen woonplaats gaan. Op de website van het project vind je alle informatie over meebouwen, burgemeester worden en rondkijken in Minecraft Nederland.

Bekijk de uitzendingen van Bright TV gratis via RTL XL