Nieuws

'Europese Commissie wil copyrightregels voor linken'

9 november 2015 10:43

<p><strong>De Europese Commissie denkt erover om linken onder copyrightregels te laten vallen.</strong></p>

Dat beweert Julia Reda, lid van de Duitse tegenhanger van de Piratenpartij die in het Europees Parlement zit. Volgens haar wil de Europese Commissie doorvoeren dat linken naar auteursrechtelijk beschermde pagina's ook valt onder het copyright. Daarmee zou iemand die linkt naar content dus eerst toestemming moeten vragen aan degene die de content heeft gemaakt of gepubliceerd.

Copyrightregels

Reda interpreteert een passage uit het document van de Europese Commissie, waarin staat waar de organisatie zich het komende jaar op gaat richten, onder meer de copyrightwetgeving. Volgens Julia Reda kan het niet anders betekenen dan dat de Commissie copyrightregels op linken wil toepassen.

Wat de consequenties zouden zijn van linken naar beschermd materiaal, is nog niet bekend. Ook is onduidelijk hoe de Europese Commissie de regels zou willen handhaven.

Links en embeds

De auteursrechtkwestie rond linken is iets van de laatste jaren. Eind 2013 bepaalde de rechter in de zaak tussen Geenstijl en Playboy dat linken naar bestanden die door anderen op websites zijn gezet, geen inbreuk op het auteursrecht hoeft te zijn. Toch mocht Geenstijl toen geen links naar naaktfoto's van Britt Dekker plaatsen, omdat het linken naar gelekte naaktfoto's 'geen publiek belang' zou hebben gediend. Daarmee is het laatste woord in die zaak nog niet gezegd. Playboy-uitgever Sanoma ging in cassatie, waarna de Hoge Raad de kwestie heeft voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.

Vorig jaar bepaalde het Europese Hof overigens ook dat video's embedden ook geen inbreuk maakt op het auteursrecht, zelfs al ligt het copyright van de video bij iemand anders.

Lees ook:

Nederlandse rechter snapt 't ook: linkje geen schending copyright

Hoera: YouTube-video's embedden mag gewoon van EU-Hof