Marokko wordt leider op gebied van zonne-energie

Marokko wordt leider op gebied van zonne-energie

28-10-2015 00:30 Laatste update: 27-04-2018 19:59

Marokko wordt binnen 5 jaar een van de grootste producenten van zonnestroom. Dankzij megacentrales voor thermische zonne-energie.

Marokko is geen olieproducent maar heeft desondanks wel een overvloed aan energie in de vorm van zonne-energie. De stad Ouarzazate aan de rand van de Sahara-woestijn, bekend van vele filmopnames waaronder Lawrence of Arabia tot en met Game of Thrones, staat op het punt om één van 's werelds grootste 'zonnekoningen' te worden.

Volgende maand moet de eerste van vier concentrated solar power-centrales zonnestroom gaan leveren. De drie andere mega-zonnecentrales worden in de komende jaren gebouwd. In 2020 moeten alle vier centrales actief zijn en samen met wind- en hydro-energie de helft van Marokko's stroombehoefte genereren. De CSP-zonnestroomcentrale is daarmee 's werelds grootste in zijn soort.

Andere techniek dan onze panelen

CSP-zonnepanelen werken met een andere technologie dan de panelen die je op de Nederlandse daken ziet liggen. De CSP-panelen in Marokko bestaan uit 12 meter hoge parabolische spiegels die het zonlicht geconcentreerd weerkaatsen op een centrale buis. De geconcentreerde zonnestralen verwarmen een speciale verwarmingsvloeistof in die centrale buis tot 393 graden Celsius. De hete vloeistof verwarmt vervolgens water tot stoom. De stoom drijft een turbine aan die stroom genereert.

Half miljoen panelen die de zon volgen

Het is eerste deel van het project heet Noor 1 en bestaat uit 500.000 van deze panelen die automatisch de zon volgen. Noor 1 kan 160 MW produceren. De toekomstige centrales samen 580 MW.

Overigens produceren deze centrales zelfs als de zon onder is nog stroom. De energie van de hete vloeistof kan na zonsondergang in 'hittetanks' worden opgeslagen. De energie smelt zand in die tanks. De energie in het gesmolten zand kan tot 3 uur lang gebruikt worden om weer stroom in de turbines op te wekken. De Noor 2- en 3-centrales die in 2017 live moeten gaan zouden tot acht uur energie kunnen opslaan. Dat betekent mogelijk dat in de nabij toekomst 24 uur per dag met zonne-energie stroom opgewekt kan worden.

Export

Marokko wil de energie exporteren naar omringende landen, zoals Mauritanië en Tunesië. Op lagere termijn lijkt ook energie-export naar Europa tot de mogelijkheden te behoren, maar daarvoor zijn eerst nieuwe verbindingen nodig.