DDW: Lancering 'Next Nature Network' en een milieu-muntstelsel

DDW: Lancering 'Next Nature Network' en een milieu-muntstelsel

25-10-2015 19:51 Laatste update: 27-04-2018 19:59

Next Nature Network is een nieuwe natuurorganisatie die niet 'terug' wil naar de natuur.

Meer lees artikelen over de Dutch Design Week: www.bright.nl/design

Tijdens de talkshow Now Future op Dutch Design Week lanceerde ontwerper/filosoof Koert van Mensvoort zijn nieuwe natuurorganisatie Next Nature Network; een organisatie die de aanpak van milieuproblematiek anders bekijkt.

Het doel van Next Nature Network (onderdeel van Next Nature) is het creëren van een balans tussen biologie en technologie. Daarnaast wil het netwerk de mens laten meebewegen met de moderne dynamiek van de natuur, in plaats van proberen terug te gaan naar het romantische beeld van natuur, want dat beeld bestaat niet meer, aldus Van Mensvoort.

Hij ziet de mens als belangrijke factor in de natuur en niet alleen maar als een barbaars volk dat de natuur kapot maakt. "De aanwezigheid van de mens transformeert de planeet; er komt een technosfeer bovenop de biosfeer. Ik denk dat systemen anders bezien moeten worden. We moeten naar natuur kijken als een dynamisch geheel. Dat moeten we omarmen en dan moeten we een pad gaan zoeken naar de toekomst. Er bestaan al veel natuurbewegingen en ze doen veel goede dingen, maar hun beeld van de natuur is statisch en conservatief. Daarom is Next Nature Network nodig."

Serieuze munteenheid voor het milieu

Op dezelfde avond lanceerde Van Mensvoort een nieuwe munteenheid: Eco Coin. De drijvende vraag achter deze munt is: 'zou het regenwoud ook gekapt worden als we mensen zouden kunnen betalen om de bomen te laten staan?' Van Mensvoort: "Eco Coin specificeert milieu-waarde. Als je iets goeds doet voor milieu verdien je Eco Coins. Het is een stelsel waarmee je geld kunt verdienen ten behoeve van de natuur. Dus in plaats van geld betalen voor het kappen van het regenwoud voor de aanleg van sojavelden, betalen we mensen die het regenwoud helpen behouden en nieuwe bomen aanplanten.

De natuur zal gaan profiteren van deze munt want het wordt voor mensen financieel interessant om waarde aan de natuur toe te voegen. En ook al klinkt het nu misschien nog abstract, Eco Coin is geen ideologisch project, maar een project dat zich richt op het verbinden van ecologie en economie."

Next Nature is bekend van spraakmakende en prikkelende projecten zoals de Nano Supermarket, het fictieve gentech-schoenenmerk Rayfish Footwear, The In Vitro Meat Cookbook en het boek Next Nature uit 2011. In november verschijnt een tweede, volledige up-to-date editie.

Een van de ambassadeurs van Next Nature is biotechnoloog Mark Post, de maker van 's werelds eerste kweekvleesburger, maar ook Leon Ramakers, André Kuipers, Daan Roosegaarde en Bas Haring zetten zich in voor verspreiding van het gedachtegoed.

Meer lees artikelen over de Dutch Design Week: www.bright.nl/design