Nieuws

Duitse Justitie kijkt naar vervolgen Facebook om haatzaaien

19 oktober 2015 19:07

<p><strong>Het Openbaar Ministerie in Hamburg onderzoekt of Facebook in Duitsland moet worden vervolgd wegens haatzaaien.</strong></p>&#13;

Eerder werden al verscheidene Duitse Facebook-gebruikers aangepakt omdat ze discriminerende teksten op het sociale netwerk achterlieten. Nu komt ook de top van Facebook Duitsland in het vizier, zo meldt Spiegel Online.

Het gaat daarbij om drie mensen die staan ingeschreven als bedrijfsleiders in het Duitse handelsregister: Shane Crehan (die in Dublin werkzaam is als hoofd financiën voor de internationale activiteiten van Facebook) en twee anderen die bij Facebook in Californië werken.

Langer onder vuur

Facebook ligt al langer onder vuur in Duitsland omdat het bedrijf niet streng genoeg zou optreden tegen racisme. De afgelopen maanden waarschuwden bondskanselier Angela Merkel en Justitie-minister Heiko Maas Facebook al dat het bedrijf meer moet doen tegen haatzaaiende berichten.

Facebook liet daarop weten dat het sociale netwerk inderdaad geen plaats voor racisme mag zijn. "Wij roepen onze gebruikers ons netwerk niet te gebruiken voor haatzaaien", aldus het bedrijf.

Niet onder de indruk

De advocaat Chan-jo Jun, die aangifte tegen Facebook heeft gedaan, is echter niet onder de indruk. “Facebook laat zien dat het niets wil veranderen aan zijn beleid ten aanzien van haatzaaiende boodschappen”, zegt hij tegen Spiegel Online.

De keuze voor de top van het Duitse Facebook is opmerkelijk, omdat de Duitse afdeling van het bedrijf zich louter bezighoudt met het werven van advertenties. Jun stelt echter dat Facebook zonder de reclame-inkomsten niet kan functioneren.

Lees meer:

Merkel: Facebook moet meer doen tegen racisme