Nieuws

Veel meer Amerikanen komen uit de kast via Facebook

16 oktober 2015 13:37

<p><strong>Het taboe op homoseksualiteit verdwijnt als sneeuw voor de zon in de VS. Dat is goed zichtbaar op Facebook. </strong></p>

Homo's en lesbiennes komen dit jaar veel vaker uit de kast op Facebook, zo blijkt uit cijfers die het sociale netwerk deze week openbaar heeft gemaakt. Ongeveer 800.000 Amerikanen gaven het afgelopen jaar aan dat ze tot de LGBT-gemeenschap behoren.

De bereidheid om eerder uit te komen voor je geaardheid valt samen met snelle veranderingen in de publieke opinie ten aanzien van homoseksualiteit. Zo is de steun voor de openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes de afgelopen jaren spectaculair gestegen in de VS.

Progressieve staten

Illustratief is dat de meeste Facebook-gebruikers dit jaar uit de kast kwamen op 26 juni, de dag dat het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde dat homo’s en lesbiennes in alle Amerikaanse staten moeten kunnen trouwen. Die beslissing leidde er ook toe dat wereldwijd meer dan 26 miljoen mensen hun Facebook-ava van een regenboog voorzagen.

Er zijn overigens nog wel flinke regionale verschillen. Facebook-gebruikers in de progressieve staten in het Noordoosten en langs de westkust komen het vaakst uit de kast, terwijl het aantal openlijke homo's en lesbiennes in conservatieve zuidelijke staten als Alabama, Mississippi en Arkansas het laagste is.