Nieuws

Amsterdam Fashion Week: bellen naar modellen op de catwalk

13 juli 2012 08:57

<p><strong>De jurk waarmee Marga Weimans haar coutureshow tijdens de AFW afsloot, bestond uit 300 mobiele telefoons.</strong></p><p></p>

De naam die rond zingt op de Amsterdam Fashion week is Marga Weimans. Haar mobiele telefoonnummer ook. Marga Weimans is debutant op de Fashion Week in Amsterdam. Technologie wordt door de in Antwerpen geschoolde Weimans niet geschuwd. Terwijl het licht op de catwalk werd gedimd verschijnt op de achtergrond de tekst Call Me Now. Terwijl het publiek het getoonde nummer belt, gaat de jurk daadwerkelijk rinkelen. Zo brachten de bellers in het publiek de jurk tot leven. Met augmented reality konden bezoekers met hun smartphone een kijkje nemen in het ontwerp- en productieproces van de mode.

En de rest van de collectie? Grote expressieve jurken in grove dessins met flinke heupen. Modellen duwen met boze blikken stalen constructies als rollators vooruit terwijl ze op schoenen waar het woord blokhak niet de lading dekt de catwalk betreden. Weimans is niet subtiel of functioneel. Bij haar mag het een onsje meer zijn. Veel, groots, gelaagd en complex, daar houdt ze van, volgens de Volkskrant. "Misschien ben ik dat wat aangaat iets Belgischer of Surinaamser dan de meeste Nederlanders." In 2005 was Grace Jones haar rolmodel. In 2008 maakte ze een barokke jurk van zwart landbouwplastic met borduurwerk in wol en tin.

De shows van Claes Iversen en Marga Weimans vormden woensdagavond de start van de zeventiende editie van de Amsterdam International Fashion Week. De van oorsprong Deense Iversen is sinds zijn optreden op de Fashion Week in 2008 een grote naam binnen de Nederlandse modewereld. Zijn gebruik van stoffen en de manier waarop hij met vormen om gaat is volgens collega's uniek en vernieuwend. Nu wordt de naam Marga Weimans aan de modewereld toegevoegd.