Tim Cook: privacy is fundamenteel mensenrecht

Tim Cook: privacy is fundamenteel mensenrecht

02-10-2015 08:55 Laatste update: 27-04-2018 20:30

Apple-ceo Tim Cook noemt privacy een fundamenteel mensenrecht, en is fel tegen achterdeurtjes in software.

Dat zei Cook in een interview met Amerikaanse radiozender NPR. Daar besprak de CEO hoe Apple de data van zijn klanten beschermt en al dan niet gebruikt. Zo reageert Cook op achterdeurtjes in software en versoepelde encryptie. Overheden willen graag dat bedrijven zulke bewuste kwetsbaarheden in hun software bouwen, met het oog op de bestrijding van criminaliteit.

"Nationale veiligheid is altijd belangrijk", reageert Cook. "Maar de waarheid is dat als je een deur in je software open laat voor de goeie kant, dan komen slechteriken er ook in." Daarom steunt Apple volgens Cook geen enkele achterdeur voor geen enkele overheid. Cook zegt alleen informatie af te staan nadat overheden daarvoor toestemming aan de rechter hebben gevraagd.

Informatie van klanten

Cook gaat ook in op de groeiende nadruk die Apple op privacy legt. "We verzamelen niet veel van je informatie en kennen niet elk detail van je leven", zegt Cook. "Als je wat in de App Store koopt, dan weten we dat", zegt Cook. "Maar onze klanten willen volgens mij niet dat we de inhoud van hun e-mail bekijken, en die informatie gebruiken om ze in een andere app iets te verkopen."

Apple deelt op die manier al langer steken onder water uit aan onder meer concurrent Google. Hoewel Google informatie van gebruikers niet aan derden verkoopt, wordt de kennis wel gebruikt om gerichte reclames te bieden de tal van apps en diensten van Google.

Apple publiceerde eerder deze week een privacypagina waarop nauwgezet per app en dienst wordt uitgelegd welke informatie van gebruikers op welke manier gebruikt en bewaard wordt.

Lees ook:

Tim Cook haalt uit naar Google: “geld verdienen aan privacy”

FBI boos om versleuteling Android 5.0 en iOS 8