Nieuws

Nederlandse duurzame Fairphone 2 haalt doel: al 16.000 keer besteld

30 september 2015 20:13

<p><strong>De duurzame en deels modulaire Fairphone 2 heeft het crowdfunddoel gehaald: al bijna 16.000 stuks zijn er van besteld.</strong></p><p></p>

Woensdagavond is de deadline voor de crowdfunding van de tweede versie van Fairphone, de deels modulaire smartphone die zoveel mogelijk duurzaam is geproduceerd. Het doel van het Amsterdamse bedrijf was om 15.000 pre-orders voor het nieuwe toestel binnen te krijgen. Dat is gelukt. De teller staat nu op 15.832.

De Fairphone 2 heeft een 5 inch full-hd scherm, een Snapdragon 801-chip, 8 megapixel camera en 32 GB opslag. Hij werkt met Android 5.1 Lollipop en beschikt over een dual-sim-slot. De prijs is 525 euro. Waar het geld aan is uitgegeven, legt Fairphone hier uit.

Onderdelen vervangen

Nieuw ten opzichte van het eerste model is dat het toestel nu deels modulair is: je kan zelf onderdelen vervangen. Zo zit het scherm vast met twee klemmetjes en houden slechts een paar kruiskopschroefjes de camera en luidspreker op hun plek. Hierdoor moet het toestel makkelijker te repareren zijn en moeten gebruikers er langer mee doen. Dat is beter voor het milieu.

Fairphone probeert zoveel mogelijk onderdelen zonder grondstoffen uit mijnen in conclictvrije gebieden te gebruiken. Ook zet Fairphone zich in voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden in fabrieken. Van de eerste versie van de Fairphone werden er in totaal 60.000 stuks verkocht.

Wie nog tot woensdag middernacht besteld, krijgt de speciale 'launch-editie' van de Fairphone 2. Later dit jaar komt de Fairphone 2 ook beschikbaar via onder meer KPN.

Lees ook:

De Fairphone als goed begin

Fairtrade-telefoon Fairphone 2 is dit keer half-modulair