Nieuws

Eerste indruk: Logitech Harmony Elite, één remote voor smarthomes

18 september 2015 18:18

<p><strong>De nieuwe universele afstandsbediening van Logitech is er speciaal voor de smarthome-liefhebber. </strong></p><p></p>

De Logitech Harmony Elite is de nieuwste universele infrarood-afstandsbediening in de Harmony-reeks. De Elite is gericht op consumenten die worstelen met de enorme hoeveelheid apps en afstandsbedieningen waarmee ze hun apparaten in huis moeten bedienen.

Om dat allemaal in één remote te kunnen stoppen, heeft Logitech meer dan 270.000 compatibele apparaten verzameld in een database. Naast de Nest-thermostaat, Philips Hue-verlichting en de Sonos-speakers ondersteunt de afstandsbediening in principe alles wat met infrarood werkt. Dus ook je videorecorder uit 1980. Vanuit de database kun je maximaal 15 apparaten aan je afstandsbediening toevoegen.

Touchscreen

De Elite is voorzien van het gebruikelijke touchscreen waarmee je met vrij gemakkelijke swipe-bewegingen bijvoorbeeld van kanaal kunt wisselen. Ook zitten er speciale knoppen op de afstandsbediening specifiek voor het bedienen van slimme verlichting.

Bijgevoegd is de Harmony HUB die met 6 infraroodsensoren al je apparaten met elkaar verbindt. Volgens Logitech kunnen de sensoren zelfs door muren en kastdeuren nog makkelijk verbinding maken.

Activiteiten

Vooraf moet je met de bijbehorende app de afstandsbediening instellen. De app vraagt je om je dagelijkse activiteiten in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een ochtendprogramma instellen waar je met één druk op de knop je verlichting aan kan doen, naar het ochtendnieuws kan zappen en een kopje koffie zetten. Als je de deur uit gaat kun je via de app op afstand je verlichting weer uitzetten en de thermostaat op een lager pitje draaien.

Op kantoor hebben we onze Samsung-tv en Sonos-speaker toegevoegd aan de activiteit 'TV kijken'. De HUB detecteert de apparaten vrij snel en geeft ze in een lijstje weer op het scherm van je smartphone. Om de activiteit 'TV kijken' te maken hoefden we ze alleen maar te selecteren en vervolgens de afstandsbediening synchroniseren. Al met al een simpel proces.

Deze activiteiten kun je naar eigen zin ontwerpen. Dus heb je liever een muziekje in de ochtend in plaats van het nieuws, dan stel je via de app in dat je Sonos-speaker muziek gaat spelen als je je ochtendactiviteit activeert. De app maakt via wifi verbinding met de HUB en kan zo ook als afstandsbediening worden gebruikt. Bovendien is hij ook te bedienen vanuit het notificatiecentrum op je telefoon.

Het zou mooi zijn als je de app meteen via je smartwatch kunt bedienen, zodat je niet eens je telefoon erbij hoeft te pakken. Logitech zegt de toepassing van wearables zeker in het achterhoofd houden, maar dat de techniek nu nog te langzaam werkt voor een soepele gebruikservaring.

De Harmony Elite is vooral gericht op smarthome-enthousiastelingen. Logitech werkt daarvoor bijvoorbeeld ook samen met Qivicon, een grote speler in de smarthome-bediening. Logitech demonstreerde hoe je met de bewegingssensor van Qivicon een leuke feature kunt toevoegen aan je smarthome. Zo kun je instellen dat je tv aanspringt zodra je de kamer inloopt. De bewegingssensor detecteert je beweging en geeft een seintje door aan de HUB, die je televisie aanklikt. Fijn binnenkomen na een lange dag op je werk.

Prijzen

De Harmony Elite is beschikbaar voor 349 euro, inclusief de bijbehorende HUB. Logitech heeft ook twee andere modellen uitgebracht. De Harmony 950, met dezelfde functies als de Elite maar zonder de HUB, voor 249 euro. En de Harmony Companion, een eenvoudige uitvoering zonder de touchscreen, voor 149 euro. De HUB los kost 129 euro en alle afstandsbedieningen zijn ook te besturen via de app.

Lees ook:

Eerste indruk: Logitech Harmony Ultimate, universele remote