Eerste indruk: iPhone 6S

Eerste indruk: iPhone 6S

11-09-2015 09:55 Laatste update: 27-04-2018 21:32

We testen na de presentatie in San Francisco de nieuwe functies van de iPhone 6S: 3D Touch en Live Photos.

Aan de buitenkant zie je geen verschil tussen de iPhone 6 en de nieuwe 6S. Hij heeft hetzelfde ontwerp en formaat, alleen is er nu ook een roségouden versie. En er is een iets sterker metaal gebruikt, al blijft de buitenkant vrij glad.

3D Touch

Het drukgevoelige touchscreen, 3D Touch, is de grootste vernieuwing, en voelt aan als een functie die je dagelijks zou gaan gebruiken. Het scherm herkent dat je harder drukt, waardoor je bepaalde acties kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld previews van mails, websites of Maps-items. Klik je dan in zo'n preview nog iets harder dan zie je alle informatie of een volledige site.

3D Touch wordt ook gebruikt voor snelkoppelingen binnen apps, die bij harder indrukken van een app-icoontje verschijnen. Zo kan je bij hard drukken op het Camera-icoontje direct een selfie maken, of bij het Music-icoontje direct je favoriete album streamen.

Het handigst is 3D Touch echter bij de optie 'Peek and pop', waarbij je snel een preview krijgt van een bericht. Je kan in sommige apps daarna direct naar links of rechts of naar beneden swipen voor extra opties, zoals het verwijderen van een bericht of het kopiëren van informatie. Als je na de 'peek' nog wat harder drukt, opent het hele bericht. Je voelt bij het harder drukken op het scherm steeds lichte trillingen als feedback.

Live Photos

De camera op de achterkant heeft nu 12 megapixel (was 8) en die op de voorkant heeft 5 megapixel. De fotokwaliteit zou even hoog zijn gebleven, en die was al dik in orde. Video's opnemen is voortaan ook in 4K-kwaliteit mogelijk, zodat je zelfs bij inzoomen in filmpjes nog scherpe beelden zit.

Nieuw in de camera-app is de optie Live Photos, waarbij de iPhone 6S automatisch 1,5 seconden voor en 1,5 seconden na het maken van een foto beeld en geluid opneemt. Daardoor zie je korte bewegingen bij het swipen door je foto's. Als je hard op een foto drukt, krijg je de kleine video's te zien.

Facebook wordt een van de eerste apps die de korte animaties van Live Photos zal ondersteunen, later volgen meer apps. Het is een geinige functie, maar natuurlijk niet veel meer dan dat.

Natuurlijk heeft de iPhone 6S ook weer een snellere chip, de A9. Ook zou de Touch ID-sensor twee keer sneller werken, maar dat hebben we nog niet kunnen testen. Aan de schermresolutie is verder niks veranderd. Over de accuduur heeft Apple nog niets gemeld.

De handigste vernieuwing in de iPhone 6S is 3D Touch. Met zo'n drukgevoelig touchscreen is Apple voorlopig de eerste, al heeft Huawei ook zoiets aangekondigd voor zijn Mate S. Zoals vaker bij de S-versie van een iPhone zijn de veranderingen subtiel. Een toch al goede smartphone is weer iets beter geworden. In de eerste landen is hij vanaf 25 september te koop, pas later dit jaar volgt ons land. De iPhone 6S kost vanaf 739 euro (16GB), de iPhone 6S Plus kost vanaf 849 euro (16 GB).