Nieuws

Volautomatisch frietautomaat voor patat op elk moment van de dag

2 september 2015 18:27

<p><strong>Een kroket uit de muur is voor een Nederlander bekende kost. Nu is er ook friet uit de automaat.</strong></p>

Anders dan een snack uit de muur, bakt de frietautomaat de patat zonder tussenkomst van een mens. Het apparaat dat er bijna hetzelfde uit ziet als een koffieautomaat bakt de patat helemaal zelf, en dag en nacht vers.

Trek in patat heb ik meestal na sluitingstijd van cafés en snackbars. Wie ook late trek heeft, kan terecht bij de volautomatische frietmachine. Die bakt binnen 2 minuten een bakje patat. Bevroren patat bewaard op 18 graden onder nul wordt dan goudbruin gebakken in vet van 180 graden. Het eerste exemplaar staat in het Restaurant van de Toekomst op Wageningen Campus.

Bedenker Bastiaan Roest van Caenator. "Wij hebben geprobeerd om de perfecte machine te maken die aan alle eisen voldoet: er moeten goeie frieten uitkomen, hij moet niet ruiken, en hij moet veilig zijn." De frietmachine gaat je friet bakken na inworp van een euro. Je kan ook pinnen. Tot zover de vooruitgang.