Nieuws

NASA zet hoverboard-techniek in als 'trekstraal' in de ruimte

2 september 2015 16:42

<p><strong>Ken je het Hendo Hoverboard nog? NASA wil die techniek in de ruimte gebruiken als 'trekstraal' voor mini-satellieten.</strong></p><p></p>

Het eerste ├ęchte hoverboard dook vorig jaar ineens op op Kickstarter. Dat Hendo Hoverboard wist ruim een half miljoen dollar op te halen. Het lompe zwevende board, dat bovendien veel herrie maakte en een beroerde accu had, werkte alleen boven een koperen vloer dankzij elektromagneten. Maar was het stiekem niet gewoon een proof of concept om aan te tonen dat de technologie werkt? NASA ziet er wel brood in.

NASA

Arx Pax is het bedrijf achter het hoverboard en kondigt vandaag een samenwerking aan met NASA. De Amerikaanse ruimteorganisatie wil de techniek gaan gebruiken om micro-satellieten naar zich toe te trekken en te kunnen aanpassen. Als je ooit iets met sciencefiction te maken hebt gehad, klinkt dat waarschijnlijk bekend: NASA lijkt een tractor beam (of trekstraal) te willen ontwikkelen.

Geen details

"Met onze techniek kan NASA objecten in de ruimte aanpassen zonder ze aan te raken", zegt Arx Pax-oprichter Greg Henderson. De focus ligt momenteel op het linken van CubeSats, de kleine satellieten van 10 bij 10 cm die NASA gebruikt om de aarde te monitoren.

Veel details over de deals zijn er echter nog niet. Onbekend is waar deze technologie uiteindelijk toe leidt. Zo weten we bijvoorbeeld niet op welke afstand een object moet zijn om hem via een magnetisch veld te kunnen binnenhalen.

Lees ook:

De toekomst is nu: hoverboard te koop op Kickstarter

Video: Tony Hawk op een ├ęchte hoverboard