Nieuws

'Dan blijf je toch lekker thuis' - en andere reacties op onze 3D-petitie

12 augustus 2015 23:28

<p><strong>Onze petitie tegen 3D-films staat nu een paar dagen online, tijd voor een overzicht van de beste én slechtste reacties.</strong></p>

Onze petitie met de opvallende titel 'Ban 3D in de bioscoop!' ging afgelopen vrijdag online. Dat leverde tot nu toe ruim 2500 handtekeningen op, en ook veel reacties op onze Facebook-pagina. Daar zaten blije en aanmoedigende reacties tussen, maar natuurlijk ook klachten en onbegrip. We pakken er een paar van de beste en slechtste reacties bij, en geven waar nodig toelichting.

Thuisblijven

Sommige lezers vinden het beter om thuis te blijven als 3D niet bevalt.

Dat zouden we ontzettend zonde vinden, want we gaan juist zo graag naar de film! Alleen doen we dat het liefst in 2D, in de grote zaal op een prettige tijd.

Of de bioscoop het in zijn bezoekersaantallen merkt is zeer de vraag. Ook wij gaan namelijk regelmatig naar 3D-films, niet om het 3D-effect maar omdat de film net uit is en op een prettig tijdstip in de grote zaal draait.

Een kip-ei-verhaal: is 3D populair omdat we er massaal voor kiezen, of omdat de keuze voor 3D-voorstellingen groter is dan voor 2D-voorstellingen. Britse filmcriticus Mark Kermode besteedde er in 2012 ook al aandacht aan. Prometeus en Dredd, twee grote bioscoopfilms uit dat jaar, bleken maar in zo'n 30 procent van de gevallen in 2D te draaien.

Willen we 3D echt verbannen?

We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat het werkelijk zo ver zou komen, en we zouden het stiekem ook niet willen. In onze petitietekst leggen we uit dat we vooral meer keuze voor 2D willen hebben. Maar voor nuance is in de titel van een petitie weinig plaats, en de 3D-brilletjes zitten ons ook echt dwars.

Wij merken helaas vaak juist wel dat we een bril op hebben. Althans: het 3D-effect verdwijnt in onze ervaring snel, maar de kleur- en licht-dimmende eigenschap blijft helaas. Dat geeft een doffer en grijziger beeld dan bij 2D-films, en dat vinden we doodzonde van de film.

Zo'n tussenoplossing is inderdaad mogelijk, zie ook hier filmcriticus Mark Kermode. Een 3D-bril met twee linker- of rechterglazen filtert het 3D-effect als het ware weg. Helaas is blijft de doffe waas van de brilletjes wel bestaan, en is deze oplossing dus ook niet onze favoriet.

Soms kan het ook gewoon niet

Sommige mensen krijgen hoofdpijn van het 3D-effect. Dan is het des te vervelender wanneer je niet naar een film in de bioscoop kan, omdat die enkel in 3D wordt aangeboden.

Ook hebben we gehoord van verschillende mensen met een oogaandoening. Ook zij kunnen niet meegenieten van het 3D-effect, en betalen dus in principe een toeslag voor helemaal niks.

Extra betalen

Dat we bij moeten betalen voor 3D-films helpt de zaak wat ons betreft ook niet echt. Het is klein leed, maar één tot twee euro extra voor een 3D-film, en eventueel ook nog een euro voor een 3D-brilletje tikt nog best aan als je met een gezin naar de film gaat. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de meerderheid van Nederland in zo'n geval niet kijkt op een tientje meer of minder.

Nou, nee. We zijn echt alleen ontevreden over 3D. De rest van de zaken die een bioscoop biedt - het denderende geluid, het gigantische scherm, de nieuwste films, de fijne stoelen, de popcorn, het kijken van een film met vrienden of familie - we vinden het allemaal fantastisch. We zijn hier dan ook niet mee begonnen omdat we zuur zijn, maar juist omdat we zo van film houden.

En veel film wordt net als altijd gewoon in twee dimensies opgenomen. Het 3D-effect wordt daar later aan toegevoegd, en vervolgens betaal je extra.

Die extra inkomsten maken het voor de filmproducenten en bioscopen vast aantrekkelijker om meer 3D dan 2D te draaien. Op een miljoenenomzet is een toeslag van 10 procent immers best veel.

Toch hopen we dat onze petitie de producenten, distributeurs en bioscopen in ieder geval duidelijk kan maken dat er wel degelijk vraag is naar meer 2D.