Nieuws

Amazon wil schrijvers per gelezen pagina betalen

22 juni 2015 09:04

<p><strong>Het schrijven van een pageturner loont. Amazon test het uitbetalen van schrijvers op basis van gelezen pagina's.</strong></p>

Webwinkel Amazon experimenteert met een model waarbij schrijvers niet worden betaald per download van een e-book, maar voor het aantal pagina's dat de klant leest. Dat schrijft The Atlantic, dat de nieuwe voorwaarden van Amazon heeft doorgenomen.

Verdelen

Nu is het zo dat Amazon elke maand een totaalbedrag verdeelt over schrijvers die direct via Amazon publiceren, op basis van het aantal downloads. Vanaf juli test de winkel een nieuwe manier van uitbetalen. Dan wordt het totaalbedrag verdeeld over het aantal gelezen pagina's via Kindle Unlimited (een abonnement op onbeperkt e-books) en de Lending Library (maandelijks gratis e-book voor Amazon-leden).

Meten

Met e-books kun je zelf instellen hoe groot de letters zijn en daardoor is er geen vast paginaformaat, maar Amazon heeft zelf een standaard bedacht om het te kunnen meten. Of de webwinkel het systeem uiteindelijk algemener gaat toepassen is nog onbekend. Schrijvers kunnen in elk geval aan de bak om de aandacht van lezers erbij te houden; dat worden een hoop Dan Brown-achtige pageturners.

Lees ook:

Schrijvers op voet van oorlog met Amazon