Nieuws

Gamebeurs E3: tranen van geluk bij Sony

17 juni 2015 11:50

<p><strong>Tweede serie highlights van gamebeurs E3, met onder meer Star Wars en Sony's verrassing: "Ik heb volwassen mannen zien huilen van geluk."</strong><br /><em></em></p>

Jan Meijroos (@janmeijroos) is in Los Angeles op de grote gamebeurs E3. Hij houdt dagelijks een blog bij.
Lees ook zijn verhaal over de game-trends van dit jaar in ons magazine Bright Ideas: Next level gaming? Next year

Terwijl de E3 op dit moment in volle gang is, blik ik nog even terug op de hectische maandag; traditioneel de 'ren-je-rot dag'. En ja natuurlijk, je kunt de persconferenties prima volgen vanuit je hotel/huisje/appartement omdat alles live gestreamd wordt, maar om de spanning of teleurstelling goed te voelen, moet je gewoon in de zaal zitten. Zo stond het geluid bij EA weer traditioneel loeihard en had de uitgever minder spannends te melden dan voorgaande jaren.

Star Wars-spektakel

Natuurlijk het is fantastisch om voetballegende Pelé op je podium te hebben om FIFA 16 te promoten maar het praatje ging meer over hemzelf dan over de game. Gelukkig was perslievelingetje Mirror’s Edge 2 daar (deze keer als open-wereld game) en maakte Star Wars: Battlefront veel zo niet alles goed.

De scepsis kan terzijde geschoven worden; dit wordt een gruwelijke Star Wars-game. Anders gezegd; de originele SW-trilogie kwam nog nooit zo spectaculair tot leven. Ik heb drie woorden voor je: Battle of Hoth.

Ubisoft

Ook Ubisoft houdt wel van beroemdheden op het podium. Zo verzorgde actrice Aisha Tyler voor de 4e keer de presentatie van de show en gaf Angela Bassett acte de presence. Bassett heeft een rolletje in het schietspel Rainbow Six: Siege (ze speelt ‘Six’, leider van de anti-terroristen agenten). Jason Derulo zong zijn nummer 1 hit 'Want To Want Me'. En niet zomaar want zijn song zit in het later dit jaar te verschijnen Just Dance 2016.

Een andere traditie van Ubisoft: ieder jaar een nieuwe ip aankondigen en dit jaar waren dat er zelfs twee: For Honor; een Middeleeuwse vechtspel voor 4-tegen-4-spelers en Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands. Die laatste is een open wereld spel waarbij vier elitesoldaten (Ghosts) in Bolivia op drugskartels jagen met alle mogelijke middelen.

Tranen van geluk bij Sony

Toch was het vooral de Sony-persconferentie waar menig gamer halsreikend naar uitkeek. En met reden. Nu is het geen onbekend gegeven dat bij zowel Microsoft als bij Sony ingehuurd klapvee in de zaal zit, maar bij Sony ging er unaniem een schok door de zaal toen als opener beelden van The Last Guardian werden getoond. De game die al bijna tien jaar in ontwikkeling is, zou oorspronkelijk voor de PS3 uitkomen, maar na 2009 werd er weinig meer van het poëtische spel vernomen.

Velen dachten dat de game nooit meer zou verschijnen, maar het avontuur van een klein jongetje en een reusachtig fantasiebeest moet in 2016 nu toch echt het licht zien. Ik heb serieus volwassen mannen zien huilen van geluk.

Voorts was het Oranje Boven toen de Amsterdamse studio Guerrilla Games haar nieuwe ip toonde: Horizon. Guerrilla is vooral bekend van de shooter-reeks Killzone maar Horizon is een compleet anders spel. De mensheid is teruggeworpen op overleven en jagen zoals in de oertijd en neemt het op tegen robotdieren. Een verwonderende, intrigerende en bloedmooie game. Dat gold ook voor Uncharted 4: A Thief’s End. Wie heeft een nieuwe (5e) Indiana Jones-film nodig als we dit soort spectaculaire actie-avonturengames kunnen spelen?

Lees ook het verhaal over de game-trends van dit jaar in ons magazine Bright Ideas: Next level gaming? Next year