Nieuws

E3: sterke comeback Guitar Hero, ongekende details bij Metal Gear Solid

18 juni 2015 13:25

<p><strong>Vierde deel van de highlights van gamebeurs E3. Over de terugkeer van de muziekgames. En ademloos kijken naar de Meta Gear Solid-trailer.</strong></p><p></p>

Jan Meijroos is in LA op de grote gamebeurs E3. Voor Bright houdt hij een dagelijkse blog bij. Voor ons webmagazine Bright Ideas schrijft hij ook over de game-trends. Lees de eerdere afleveringen:
Puik werk van Microsoft
Tranen van geluk bij Sony
Nintendo's gemiste kans

Nou, dat heb ik geweten. De oogst van Nintendo mager te noemen. Nintendo-fans zijn misschien wel het meest gepassioneerd en fanatiek, en ja, dan is het niet leuk om te horen dat de Japanse grootmeesters van weleer een karig jaar hebben. Natuurlijk, Super Mario Maker voor Wii U komt wel degelijk dit jaar nog uit en is een ijzersterke titel. Echter, deze Wii U doe-het-zelf-game was vorig jaar al aangekondigd én speelbaar op de E3.

Maar ere wie ere toekomt; het wordt een fantastisch spel waarbij je zelf je eigen platformlevels mag maken met onder andere onderdelen en bouwstenen uit Super Mario Bros., New Super Mario Bros. en Super Mario Bros. 3. Zo kun je dus retro én hedendaagse Mario-levels bouwen om vervolgens te gaan spelen en met anderen te delen. Ook kun je een trits voorgemaakte levels naar eigen smaak aanpassen en aanvullen.

Als je heel kritisch bent zou je kunnen zeggen dat Nintendo feitelijk een editor op de markt brengt, daar geld voor vraagt maat vergeten is om zelf een platform-game te maken. Anderzijds, waar de meeste 'editing gaming tools' nog behoorlijk wat oefening vragen, heeft je overbuurvrouw van 80 zelfs zo een (simpel) Super Mario level in elkaar geflanst met Super Mario Maker. En dat is ook wat waard.

Muziekgames maken comeback

Terug van weggeweest: de muziekgames. Na een paar jaar van de aardbodem verdwenen te zijn – dansgames niet inbegrepen - proberen de makers van Rockband en Guitar Hero het opnieuw. Waar Rockband 4 teruggrijpt op het bestaande concept (en je dus ook je oude instrumenten opnieuw mag gebruiken), gooit Guitar Hero het over een serieuzere boeg. De nieuwe game heet Guitar Hero Live, de setlist is meer divers (niet enkel rock) en de controller (het plastic gitaartje dus) is totaal vernieuwd.

De vijf gekleurde knoppen op de hals van de oorspronkelijke gitaar, zijn vervangen door twee rijen van drie knoppen, boven op elkaar. Ze zijn zwart en wit, kleurloos dus eigenlijk, en dat staat direct in verband met de stijl van deze reboot. Het cartooneske is verruild voor een volwassenere 'look and feel'. Neem daarbij de Spotify-achtige aanpak waarop Activision muziek gaat aanbieden in Guitar Hero Live en de franchise lijkt succesvol een tweede leven te beginnen.

Ongekende details

Tenslotte wil ik nog even stilstaan bij Metal Gear Solid V: The Phantom Pain van het Japanse Konami. Ik heb minutenlang ademloos naar de nieuwe trailer gekeken. En ook de gameplay demonstraties doen je mond openvallen. MGS V: The Phantom Pain wordt de laatste Metal Gear-game van bedenker Kojima maar de game heeft alles in zich om op 1 september (dan komt het spel uit) de wereld te doen schudden.

De game is open-wereld, speelt zich af in de jaren tachtig, is opnieuw doordrenkt van symboliek en laat je als leider van een speciale spionage-eenheid de vrijheid om missies naar eigen inzicht in te gaan en uit te spelen. De details zijn ongekend, de graphics fenomenaal en de game zelf enorm in omvang. Dit wordt letterlijk en figuurlijk een 'biggie'.

Eerder over de E3 van 2015:

Puik werk van Microsoft

Tranen van geluk bij Sony

Nintendo's gemiste kans

Volg Jan ook op Twitter: @janmeijroos