Nieuws

Gamebeurs E3: Puik werk van Microsoft

16 juni 2015 15:37

<p><strong>Eerste deel van onze highlights van gamebeurs E3: Microsoft is lekker bezig en uitzinnig publiek bij Fallout 4 en DOOM.</strong></p>&#13;

Gamejournalist Jan Meijroos is momenteel in Los Angeles waar deze week de E3 plaats vindt; dé beurs op het gebied van videogames en alles wat daarbij komt kijken. Voor Bright houdt hij een dagelijkse blog bij.

Officieel begint de Electronic Entertainment Expo (E3) vandaag, op dinsdag 16 juni, maar traditiegetrouw trappen de grote speluitgevers op de maandag ervoor al af met een reeks persconferenties. Daar worden de grote aankondigingen gedaan en de belangrijkste games voor de beurs getoond. Dit jaar ging het echter anders. Bethesda, de laatste jaren bij het grote publiek vooral bekend van de spellen The Elder Scrolls: Skyrim en Oblivion, hield voor het eerst in de geschiedenis van haar bestaan een E3-persconferentie. En die viel niet tegen.

Uitzinnig om DOOM

De reboot van het schietspel DOOM deed de zaal schudden maar het waren vooral oude fans van weleer die uitzinnig joelden bij het zien van de rechttoe, rechtaan schiet-op-alles-wat-beweegt gameplay in combinatie met ultrabloederige actie. Het afrukken van ledematen van demonen om die vervolgens als slaghout te gebruiken, alsook het door midden zagen van monsters met een kettingzaag, zullen menig opvoedkundige doen grillen, maar het publiek smulde ervan.

Toch was het vooral de onthulling van het post-apocalyptische actie-rollenspel Fallout 4 waardoor het dak van het Dolby Theatre in Hollywood eraf ging. Het spel kreeg een Oscar-waardig applaus bij de onthulling van de releasedatum: 10 november dit jaar. Dat Bethesda de tijdgeest goed aanvoelt, bleek uit het feit dat er nóg een Fallout spel werd aangekondigd: Fallout Shelter. Deze gratis (!) game kun je nú downloaden voor iOS (en later voor Android) en is een alleraardigste bouw- en verzorgspel in de sfeer van Fallout. Hilarisch en uitdagend. En gratis dus.

Puik werk van Microsoft

Maandag stond in het teken van de persconferenties van Xbox (Microsoft), Electronic Arts, Ubisoft en Sony (PlayStation). Microsoft leverde puik werk af. Bekende kopstukken werden van stal gehaald – Halo 5 (schieten), Fable Legends (fantasty-actie), Forza Motorsport 6 (racen), Gears of War 4 (nog meer schieten) en Tomb Raider (klimmen, klauteren, puzzelen en schieten) – maar er was ook ruimte voor nieuwe "ip's'. Meest opvallende waren Recore - een opvallend aaibaar ogende avontuur over een meisje en een robothond - en Sea of Thieves. Die laatste is een cartoonesk piratenspel dat met meerdere mensen te spelen is en zo uit de koker van Pixar had kunnen komen.

Maar ook op technisch vlak verraste Microsoft. Zo verschijnt er later dit jaar een Xbox One Elite Wireless Controller, een nieuwe controller waarbij gebruikers diverse onderdelen zelf kunnen instellen. Zo zijn onder andere de pookjes verwisselbaar. De Xbox Elite-controller is niet alleen geschikt voor Xbox One maar ook voor Windows 10. Hij kost in de VS 149 dollar.

Groot nieuws bracht Xbox-topman Phil Spencer voor mensen die hun oude Xbox 360-spellen inmiddels naar zolder hebben verhuisd: binnenkort wordt de Xbox One 'backward compatible' met Xbox 360-games. Dat betekent dat je op termijn al je oude Xbox 360-games op de Xbox One kunt spelen.

HoloLens smaakt naar meer

Maar het publiek werd pas echt gek tijdens een live-demo van de HoloLens, waarbij de Microsoft-medewerker met de HoloLens op, bestaande Minecraft-bouwsels kon aanpassen en manipuleren. De zaal zag op een groot scherm wat de man in kwestie over de bestaande wereld heen te zien kreeg en hoe hij zijn Minecraft-bouwsels vergrootte, er op inzoomende en ermee stoeide. Deze techniek is nog ver van ons verwijderd, maar het resultaat smaakt naar meer. Hiervoor reis je af naar Los Angeles!

In de volgende blog analyseer neem ik de persconferenties van Electronic Arts, Ubisoft en - volgens velen nu al de winaar van de E3 2015 - Sony PlayStation.

Lees meer over E3 2015:

E3 2015: tranen van geluk bij Sony