Nieuws

Facebooks internetsatelliet voor Afrika komt niet van de grond

9 juni 2015 13:48

<p><strong>Het leek een mooi plan, maar Facebook ziet er nu toch van af: met een satelliet Afrika van internet voorzien. </strong></p><p></p>

Internet aanbieden op afgelegen plaatsen: partijen als Facebook, Google en Tesla zien er wel brood in. Met solardrones, wifi-ballonnen, lasers en satellieten willen ze proberen ze ontwikkelingslanden online te brengen.

Niet elke poging om dat te doen blijkt een succes. Plannen van Facebook om een internetsatelliet de ruimte in te schieten, zijn al afgeschoten voor ze officieel werden gepresenteerd, zo bericht The Information.

Volgens ingewijden waren de kosten – een half miljard dollar voor de bouw van de satelliet – zelfs voor Facebook te hoog. Mocht Facebook vasthouden aan zijn satellietplan, dan zal het bedrijf er nu vermoedelijk voor kiezen om een satelliet van een andere aanbieder te leasen.

Eerder dit jaar besloot ook Google al om zijn satellietplannen voorlopig in de koelkast te zetten. In de praktijk blijken de kosten van internet via de satelliet tot nu toe nog te hoog en de snelheden te laag.

Facebook houdt wel gewoon vast aan zijn plannen om met drones op zonne-energie internet aan te bieden aan mensen die daar nu nog van verstoken zijn. Dit is onderdeel van het Internet.org-project: bedoeld om de grote delen van de wereldbevolking online te brengen.

Lees ook:

Volgende project Elon Musk: satelliet-internet

Overal online: Google pompt miljard in satelliet-internet

Dankzij deze Facebook-drones ben je zelfs in de rimboe online