Deze site herkent de vogels op je foto's: 'doorbraak in computervisie'

Deze site herkent de vogels op je foto's: 'doorbraak in computervisie'

05-06-2015 08:35 Laatste update: 27-04-2018 23:36

Vogelaars kunnen nu dankzij 'kunstmatige intelligentie' de vogels op hun foto's automatisch identificeren.

Ik ben een 'vogelbeet'. Ik kan een mus van een kraai onderscheiden, maar veel verder reikt mijn kennis over de vogels niet. Neemt niet weg dat vogelspotten zowel in het echt als online erg populair is. Webcams gericht op nestkasten van vogels trekt jaarlijk bijna een miljoen bezoekers.

Voor de echte vogelaar is het spotten en fotograferen van bijzonder vogels in de natuur de uitdaging. Amerikaanse vogelaars hebben er sinds kort een nieuwe tool bij die de indentificatie helemaal automatiseert. Online of via de populaire Merlin-app uploaden de vogelaars fotos' en als de vogel voorkomt in een database van 400 van meest voorkomende Amerikaanse vogels dan is er 90 procent kans dat de 'kunstmatige intelligentie' de vogel automatisch herkent.

Het enige wat de vogelaar moet doen is een strak kader om de vogel in de foto trekken, de bek, een oog en de tip van de staart aan te stippen. De database doet de rest.

Doorbraak computervisie

De database is een doorbraak op computervisie-gebied. AllAboutBirds.org photoID is het resultaat van vogelaars die jarenlang vogels identificeerden en tienduizenden foto's met geolocatie en geluiden via de Merlin-app uploadden naar de database. De AllAboutBirds-database leert zich zelf steeds beter vogels te herkennen en over een paar jaar zal de computer dat net zo goed of zelfs beter als mensen kunnen.

Computervisie, oftewel herkenning van beeld door computers, is één taak die computers veel sneller en efficienter zouden kunnen doen dan mensen. We benaderen nu dan ook het punt waarbij computervisie dicht in de buurt komt van die van mensen.

Lees ook:

Deze site herkent wat er op foto's staat (óf hij leert 't van je)