Nieuws

Levi's wil 'slim textiel' Google gebruiken voor bedienen gadgets

29 mei 2015 19:39

<p><strong>De jeans van de toekomst heeft geleidend textiel: neem een gesprek op door je broekzak aan te raken. </strong></p>&#13;

Levi's werkt samen met Google aan het nieuwe 'Project Jacquard', dat zich richt op 'textiel met techniek erin'. Google heeft geleidende garen ontwikkeld die in kledingstukken zijn te weven. Dat is op zich niet nieuw, maar volgens Google kan dit nu ook met machines, waardoor de hightech stof op grotere schaal is te produceren. Wel moet de elektronica zoals sensoren en accu's nog kleiner worden.

Minder afleiding door schermpjes

Levi's ziet het nieuwe 'hightech-textiel' wel zitten. Het jeansmerk is een samenwerking met Google's experimentele afdeling ATAP gestart. "Geniale piraten" noemde Paul Dillinger van Levi Strauss de Google-medewerkers. Doel is om te komen tot producten waarmee je minder bent afgeleid door digitale zaken in het dagelijks leven. "Kleding waarmee je toegang kan krijgen tot het belangrijkste uit de digitale wereld, zonder dat je oogcontact verliest met de persoon met wie je aan tafel zit te dineren", aldus Dillinger.

Tijdens de presentatie toonde Google alvast een deken en een colbert die aanraking door vingers konden herkennen. In een filmpje was te zien hoe je door over een mouw te vegen een telefoongesprek zou kunnen aannemen.

Voor een aankondiging van echte producten is het nog veel te vroeg. De techniek moet nog verder worden verbeterd. Ontwikkelaars kunnen zich bij Google aanmelden om mee te doen.

Tegelijkertijd toonde Google ook het nieuwe 'Project Soli', dat is gericht om bedienen van wearables met hand- en vingergebaren. Dat werkt met een kleine radar-chip die in wearables is te verwerken en die heel snel gebaren kan herkennen.