Nieuws

Kunstenaar verdient grof geld met andermans Instagram-foto’s

25 mei 2015 12:20

<p><strong>Richard Prince hangt Instagram-foto's van anderen in een galerie en verkoopt ze zonder toestemming voor 100.000 dollar per stuk.</strong></p><p></p>

Kunstenaar Richard Prince heeft screenshots gemaakt van foto’s op Instagram, compleet met gebruikersnaam, likes en reacties van anderen. Deze heeft hij geprint op grote doeken en opgehangen in de Gagosian Gallery in New York, waar mensen de werken voor ongeveer 100.000 dollar kunnen kopen.

Toestemming

Wel een puntje van aandacht: de Instagram-gebruikers hebben geen toestemming gegeven voor de verkoop van 'hun' foto's. Op Instagram zegt één van de gebruikers met de naam doedeere, van wie werk er hangt: "Ja, mijn portret hangt in New York. Ja, het is een screenshot. Nee, ik heb er geen toestemming voor gegeven en ja, de controversiële kunstenaar Richard Prince heeft het toch opgehangen." Volgens haar is het werk voor '90K' verkocht.

Volgens Petapixel is Prince 'berucht in de kunstwereld voor het nemen van andermans kunst, eigent hij de werken toe aan zichzelf door kleine veranderingen te maken en verkoopt hij ze vervolgens voor enorme sommen geld'.

Mag dat?

Het is lastig bepalen of Prince dit mag doen. In 2013 oordeelde de Amerikaanse rechter al dat Prince dit wel mocht. Hij maakte toen kleine aanpassingen aan bestaande foto's van een fotograaf die daar niet zo blij mee was. Het zit 'm dan ook in deze 'aanpassingen'. Regelrechte kopieën van de werken zouden niet mogen. Prince pakt echter niet alleen de foto's, maar ook de reacties en andere randzaken mee (wellicht verzint hij die er zelf bij) en maakt dat onderdeel van een 'nieuw' kunstwerk. Hij lijkt er weer mee weg te komen. Overigens zien sommige Instagram-gebruikers het als een eer.