Nieuws

Eerste indruk: RWE Smarthome

19 mei 2015 17:11

<p><strong>RWE levert componenten om je hele huis te automatiseren. Wij kregen een beginnerssetje en probeerden het. </strong></p><p></p>

Recent vochten op deze site RWE's Smarthome-systeem en Honeywells Evohome een deathmatch uit. Het ging daarbij om de zone-verwarming van de twee fabrikanten. In de comments werd gesproken over alle mogelijkheden die Smarthome heeft aan uitbreidingen, en die testten we dit keer.

In de review schreven we al: "De set van Smarthome met dezelfde functies als de Evohome set kost bij Smarthomesupply 936,70 euro. De Honeywell Evohome set voor hetzelfde huis kost 1358 euro. Tsjatsing: 400 euro in de pocket om Hue-lampen, bewegingssensoren en ander speelgoed van te kopen."

Op dit moment hebben we een wandzender (€40), een stekkerschakelaar (€40), een bewegingssensor (€76) en een raam-/deurcontact (€40). Zelf hadden we al een Philips Hue setje (€200) hangen. Die hebben we nu ook aan het systeem toegevoegd. Alles bij elkaar komt het eng dichtbij de €400 besparing waar we het over hadden. Toeval?

Mogelijkheden
Je voegt al deze apparaten toe in een online interface, waarna je ze in profielen aan elkaar kunt koppelen. Ik kan bijvoorbeeld de bewegingssensor gebruiken om lichten aan en uit te zetten, maar ook de verwarming naar beneden te zetten. Voor de gevorderde gebruiker zijn er profielen te maken die met statusvariabelen werken. Als aanwezigheid op "nee" staat, kan dat in allerlei andere profielen meegenomen worden.

In theorie moet je van je huis een door sensoren gestuurd energie-efficiënt 21e eeuws paleis kunnen maken.

Doosjes vol domotica

Overzicht van apparaten, ruimtes, sensoren en hun status.

Als ik op de onderste knop druk > zet dan aan of uit > Hue-lamp 2 in kleur Blauw.

De praktijk
Je krijgt bij de apparaten een summiere handleiding die uitlegt in een paar stappen van een enkele zin hoe je een apparaat in gebruik neemt. Als een schakelaar of sensor echter niet herkend wordt door het systeem heb ik de (bijzonder goed bereikbare) hulptroepen van de leverancier nodig. Die helpen me moeiteloos door de installatie, waarna ik de sensoren en schakelaars in het systeem heb.

Vervelend genoeg moet je voor het toevoegen van Philips Hue een "app" kopen voor 4 euro, die na installatie even op zich laat wachten. Handmatig moet ik het ip-adres van de Hue-bridge invoeren en vervolgens moet ik de Hue nog koppelen door de knop op de Bridge in te drukken. Daarna kan ik pas gaan zoeken naar het apparaat in de interface.

Het is allemaal een beetje omslachtig, maar gelukkig eenmalig. Want als de lampen er eenmaal in zitten, kun je ze gemakkelijk in een profiel slepen. Wat tijdens het werken in de online interface opvalt is dat het systeem van Duitse makelij is. Af en toe kom ik op een nog niet vertaalde pagina terecht, of is het menu in het Duits.

Hoe logisch ben ik eigenlijk?
Als alles erin hangt, begin ik met een simpel profiel: druk op de knop en zet de Hue-lampen aan. Druk er weer op en zet ze weer uit. Fluitje van een cent. Daarna moet je gaan nadenken op welke manier je de verschillende onderdelen aan het werk wilt zetten. Als ik binnen kom lopen en het is te donker, zet dan de lichten aan. Dat is voor de hand liggend. Als ik de deur open heb staan, draai dan de verwarming naar 15 graden. Ook nog wel te doen.

Maar net als met IFTTT (if this then that) vind ik het lastig om zinnige toepassingen te verzinnen. "Knipper met de lichten als PSV scoort". Dat is 1 keer leuk.

Conclusie
Met Smarthome kun je met behulp van sensoren en schakelaars je licht, verwarming en elektrische apparaten aan- en uitschakelen. De logica moet je zelf programmeren. Die ervaring zou gebruiksvriendelijker en overzichtelijker kunnen.

Wie graag al vol met domotica aan de slag wil, heeft met de set van Smarthome een mooi breed aanbod van opties, met goede technische ondersteuning, maar een redelijk stijle leercurve.

Voor de rest van ons is het een voorbode van wat komen gaat, met meer kunstmatige intelligentie die inschat wat je wilt doen in bepaalde scenario's.

Lees ook:

Deathmatch RWE Smarthome vs Honeywell Evohome