Nieuws

Eerste apparaten met Apple's HomeKit toch volgende maand

15 mei 2015 08:18

<p><strong>'Smarthome' blijkt ook voor Apple lastig. Maar de eerste apparaten met zijn nieuwe HomeKit-standaard komen er nu eindelijk aan.</strong></p>

Bijna een jaar geleden kondigde Apple zijn standaard HomeKit aan: een systeem dat ervoor moet zorgen dat je voor het bedienen van elk apparaat in huis niet telkens weer een andere app nodig hebt. HomeKit moet apparaten via iOS met elkaar laten communiceren en ze laten bedienen via centrale apps, niet noodzakelijk die van Apple overigens. De eerste apps met HomeKit-ondersteuning zijn er al, zoals die van Oxxio, maar er zijn nog geen huishoudelijke apparaten die met Apple's standaard werken.

Apple's code is te zwaar?

Volgens Forbes zouden er technische problemen zijn waardoor de lancering van de eerste HomeKit-apparaten zou zijn vertraagd tot augustus of september. Apple's code zou te zwaar zijn voor apparaten met weinig geheugen of klein batterijen. Er zou nog hard worden gewerkt aan het verkleinen van de code die HomeKit gebruikt.

Maar Apple heeft tegenover de Wall Street Journal gereageerd dat de eerste HomeKit-apparaten van derden toch nog in juni nog op de markt komen. Er zijn voorlopig maar zes hardwaremerken die HomeKit als eerste ondersteunen. Sommige van die partners zijn wel later klaar dan verwacht.

Wat de eerste HomeKit-apparaten zijn, zegt Apple nog niet. Die informatie volgt waarschijnlijk zijn ontwikkelaarscongres WWDC op 8 juni. Eerder noemde Apple als voorbeelden: lampen, sloten, beveiligingscamera's, thermostaten en stopcontacten.

Lastig gebied

Apple's poging om relevant te worden op het gebied van huisautomatisering lijkt al met al traag van de grond te komen. Het aantal merken dat 'meedoet' is een jaar na de aankondiging nog erg klein. HomeKit kan pas interesant worden als er heel veel populaire apparaten mee werken. Omdat zo'n centrale standaard het dan mogelijk maakt om meerdere apparaten in je huis vanuit dezelfde app te bedienen.

De door Forbes genoemde problemen met 'te zware code' helpen voorlopig niet. Ook moeten fabrikanten een streng proces bij Apple voor een 'Made for iPhone/iPad'-licentie doorlopen, waardoor veel partijen ook nog de kat uit de boom kijken. En in dit geval is Apple volledig afhankelijk van de medewerking van anderen.