Nieuws

Hoe Amazon met drones pakketjes wil gaan bezorgen

11 mei 2015 11:20

<p><strong>De Amazon-drones 'praten' met elkaar over het weer en het vliegverkeer in de buurt. Én over waar jij bent.</strong></p><p></p>

Wellicht heb je weleens zitten vergapen aan de 'selfie-drones', zoals de Zano en Nixie. Die laatste draag je om je pols. De Nixie kan jou al vliegend volgen om 'dronies' te schieten. Dat doet de Nixie door je smartphone te volgen.

En dat is precies hoe Amazon van plan is om pakketjes door drones aan jou te laten leveren. De drone-afleverdienst PrimeAir volgt in de toekomst ook je smartphone. Met de 'bring it to me'-optie kan je aangeven dat de drone naar jou huidige locatie moet vliegen. PrimeAir zou zelfs een pakketje op je boot kunnen afleveren.

Real-time aanpassen vluchtroute

Amazon vroeg vorig jaar een patent aan voor zijn bezorgdrones. Het Amerikaanse patentbureau publiceerde onlangs de details van deze plannen. De drones communiceren onderling met elkaar over de weersomstandigheden en het vliegverkeer in de lucht. De vluchtroute wordt ook in real-time aangepast aan de locatie van de klant.

De drones die, afhankelijk van het soort en de grootte van het pakket, in allerlei vormen en maten worden ingezet zullen boordevol met sensoren zitten om de veiligheid te optimaliseren. De drones houden de grond voortdurend in de gaten en passen hun vliegroute aan als ze mensen of dieren waarnemen.

Probleem: regelgeving

Naast technische uitdagingen worstelt Amazon vooral met regulering. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA stelt zich conservatief op rond wetgeving die drone-technologie zou toestaan. Amazon test de drones onder andere in Canada waar de regelgeving soepeler is.

Dat neemt niet weg dat alle landen worstelen met de regelgeving die de veiligheid van het publiek garandeert. Een enquete onder 2000 Britten uitgevoerd door de Britse Airline Pilots Association toont dat het volk strenge regelgeving wil als het gaat om het vliegen van drones boven bewoonde gebieden. Een deel van de Britten wil zelfs dat er een totaal verbod komt op het vliegen boven bewoonde gebieden.

In Nederland worden de regels rond drones dit najaar aangepast. Drones die lichter zijn dan 4kg - en dat geldt voor de meeste consumentendrones - mogen bijvoorbeeld niet hoger dan 50 meter vliegen en niet verder dan 100 meter van de 'bestuurder'.

Lees ook:

Gevangenen krijgen steeds vaker smokkelwaar via drones