Nieuws

Ondanks kritiek: 'Zonnecelfietspad is een succes'

10 mei 2015 11:57

<p><strong>Het fietspad met ingebouwde zonnepanelen in Krommenie levert na een half jaar meer energie op dan was verwacht.</strong></p>

Het SolaRoad-fietspad, het eerste met een wegdek dat zonnestroom levert, is volgens de provincie Noord-Holland een succes. Het 70 meter lange fietspad is een samenwerking tussen de provincie, TNO en enkele bedrijven. In november ging hij officieel open.

Toen kwam er nogal wat kritiek, ook internationaal. Door de platte ligging van de zonnecellen en opeenhoping van vuil zou het rendement te laag zijn, zeker vergeleken met de hoge aanlegkosten.

Meer dan 70 kWh per m2

Maar volgens SolaRoad-woordvoerder Sten de Wit presteert het 'zonnefietspad' boven verwachting. Er is meer dan 3000 kWh opgewekt. "Hiermee kan een eenpersoonshuishouden voor een jaar van elektriciteit worden voorzien. Als we dit vertalen naar een jaaropbrengst, dan komen we boven de 70 kWh per m2 per jaar uit die we in de laboratoriumfase als bovengrens hadden voorspeld."

In de eerste maanden kwam er wel een kinderziekte aan het licht: de coating liet bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk los. Er moesten reparaties worden uitgevoerd. "De ontwikkeling van een verbeterde coating is inmiddels in een vergevorderd stadium."

Voorbarig?

Maar het is nog te vroeg voor definitieve conclusies. Ook de weersomstandigheden kunnen een rol hebben gespeeld bij de relatief goede prestaties in de eerste maanden. En het is afwachten hoe het stuk fietspad gaat slijten. De pilot duurt in totaal drie jaar. Sinds de openstelling zijn meer dan 150.000 fietsers over de SolaRoad gereden.

In Zuid-Korea zien ze een 'solar fietspad' toch iets anders: daar dienen de grote zonnepanelen als overkapping voor een kilometers lang fietspad in de middenberg van een snelweg.