Nieuws

Upside Down Chair: op technologie gestoeld zitten

13 april 2015 08:43

<p><strong>Helemaal ondersteboven. </strong><strong>Met Upside Down vindt Elise Luttik zichzelf opnieuw uit als een technologisch designer.</strong></p><p></p>

De Upside Down Chair is een loungestoel die een geborgen zitplaats biedt en tegelijkertijd de rug omarmt. Zet de stoel ondersteboven en het wordt een troon, een voetstuk om op te zitten met uitzicht vanaf koninklijke hoogte.

De Upside Down Chair is gesneden uit 2 planken van dezelfde Nederlandse es. Elise laat de nerven en aderen in het hout goed uitkomen en vertelt het verhaal van jarenlange groei. "De boom bepaalt zelf welke generfde delen sterk genoeg zijn om de slanke poten te vormen en welk deel het interessantste patroon heeft voor het zitvlak."

Technologisch gedreven design

Met de Upside Down collectie vernieuwt Elise zichzelf en breidt ze haar werkterrein uit van kleine 3D-objecten naar levensgrote houten meubelstukken. Met een Master in Integrated Product Design van de TU Delft, laat ze weloverwogen technologie en constructie altijd een prominente rol spelen in haar werk, zoals bijvoorbeeld in de slanke, door stoom gevormde stoelpoten en de lasergesinterde lamp.

Speelsheid is nog zo'n kenmerk: terwijl ze de houten delen schaaft en schuurt, speelt ze met het materiaal: "Zal ik nu stoppen, of schuur ik verder om een ander patroon te onthullen? De nerven van het hout komen onder je handen vandaan tevoorschijn. Ik leer het hout te waarderen en krijg een band met mijn product."

De gehele collectie bestaande uit de Upside Down Chair, de Upside Down Table en de Upside Down Lamp is geselecteerd voor SaloneSatellite, dé spotlight in Milaan voor de meest belovende jonge designers.

Op 14 april start de meubelbeurs in Milaan, het toonaangevende evenement waar ook Nederlandse ontwerpers hun nieuwste producten voor bewaard hebben. Volg Ingeborg op Twitter voor een verslag vanaf locatie.