Nieuws

Vanmoof bouwt ideale verhuurfiets met bluetooth

13 maart 2015 17:39

<p><strong>Nederlandse fietsenbouwer Vanmoof heeft een nieuwe fiets geïntroduceerd die je heel gemakkelijk kunt huren, met een app.</strong></p>&#13;

De Smart Bike van Vanmoof werkt samen met de het fietsenverhuurplatform Spinlister, dat ook in Nederland actief is. Met Spinlister kun je jouw fiets uitlenen en er een bedrag voor vragen. Het slimme aan de Smart Bike is dat de fiets een geïntegreerd bluetooth-slot heeft, waarmee de eigenaar op afstand het slot kan openen.

Bluetooth

Stel: je wil de Smart Bike huren. Dan open je de app van Spinlister, selecteert de betreffende fiets en verstuurt een aanvraag naar de eigenaar. Deze accepteert 'm via de app, en je kunt vervolgens het slot ontgrendelen met de bluetooth-verbinding van je smartphone en de Spinlister-app.


De Smart Bike heeft verder een gsm- en gps-chip, waarmee de eigenaar de locatie van de fiets op elk moment kan opvragen. Vanmoof meldt dat er al drie gestolen fietsen zijn teruggevonden via de gps-chip. In het assortiment van Vanmoof hebben de elektrische fietsen zo'n chip.


De gsm-chip zorgt voor een constante verbinding met de servers van Vanmoof. Hierdoor kan de fietsenbouwen zelfs firmware-updates naar je fiets versturen. Die updates zijn bijvoorbeeld nodig om het touchscreen te updaten. Dit schermpje laat nu bijvoorbeeld zien hoe hard je fietst, maar kan op den duur nog meer informatie tonen.

Het design van de fiets heeft iets weg van een futuristische racefiets, waarbij Spinlister wel aan Vanmoof heeft gevraagd om een bekerhouder aan het stuur te monteren. Anders kunnen Amerikaanse hipsters niet hun Starbucks-beker meenemen.Wat kost 'ie?

Vanmoof gaat de fiets niet in Nederland verkopen, maar verwacht wel dat Spinlister de fiets uiteindelijk naar Nederland gaat brengen. De pilot begint in het Amerikaanse Portland, waar de fiets voor ongeveer 700 tot 800 euro te koop komt.

De fietsenbouwer meldt dat het de technologie achter de fiets gaat gebruiken voor toekomstige producten. Binnenkort kun je dus een eigen Smart Bike kopen, die je via een bluetooth-verbinding kunt ontgrendelen. Er zijn ook al soortgelijke sloten te verkrijgen, zoals het beugelslot van Noke.

Check ook onze Uitpakparty met de nieuwe Vanmoof Electrified.