Nieuws

Woonhuis dat slim gebruik maakt van natuurkunde

12 februari 2015 10:36

<p><strong>Deze familie woont tussen het dak van het Rijksmuseum.</strong></p><p dir="ltr"><span></span></p>

In Lent, aan de Waal tegenover Nijmegen, is een bijzonder woonhuis opgeleverd. De gevel van leisteen is opgebouwd uit leien die eerder het dak van het Rijksmuseum hadden bekleed. Dat is nog eens hergebruik van cultureel erfgoed. Plus een pracht van een verhaal voor de bewoners.

Het woonhuis is ontworpen met slim gebruik van natuurkunde. Architect Linda Buijsman van Smart Design Studio laat het huis leven met de elementen terwijl de bewoners de zon volgen. “Optimaal gebruik van het licht en de warmte van de zon, vermindert het energieverbruik. De slaapkamer is aan de oostkant van het huis, de woonkamer en het atelier aan de westkant gesitueerd. Op het dak zijn twaalf zonnepanelen geplaatst," schrijft Architectenweb.

Materiaalkeuzes zijn gemaakt op basis van een kleine CO2-footprint en hoge kwaliteit. Er is gekozen voor snelgroeiend vuren en lariks. Gebruik van staal en beton is zo veel mogelijk beperkt, afgezien van de begane grondvloer van beton. die een belangrijk onderdeel van de (thermische) massa van de woning vormt.