Nieuws

Deze foto van Russisch homostel wint World Press Photo

12 februari 2015 17:03

<p><strong>Deense fotograaf wint met intiem beeld van jonge homo's in St. Petersburg. Ook een prijs voor fotoserie over drone-aanvallen.</strong></p><p></p>

Mads Nissen maakte in 2014 een serie foto’s over homofobie in Rusland. Uiteindelijk won hij de 58ste editie van de World Press Photo met deze prent van 'Jon en Alex', een Russisch stel tijdens een intiem moment in een donkere kamer in St. Petersburg.


Foto: Mads Nissen. Uit de serie: Homofobie in Rusland

Belangrijke foto

De jury koos 'een foto die niet alleen vandaag, maar ook morgen nog belangrijk is'. Volgens het jury-oordeel wordt het leven voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders steeds moeilijker in Rusland. "De winnende foto moet esthetisch zijn, impact hebben en het potentieel hebben om iconisch te worden." Ook vindt de jury dat het een belangrijke boodschap de wereld in stuurt, niet alleen over homoseksualiteit, maar ook over gelijkheid.

Meer winnaars

Nissens foto werd gekozen uit bijna 98 duizend inzendingen uit 131 landen. De jury reikte prijzen uit aan 42 fotografen met 17 nationaliteiten in acht categorieën. Hieronder zie je enkele andere winnaars, kijk voor alle inzendingen en bijhorende verhalen op de website van World Press Photo.


Foto: Bulent Kilic. Eerste prijs Hard Nieuws. Een 15-jarig meisje raakt gewond tijdens protesten in Istanbul.


Foto: Yongzhi Chu. Eerste prijs Natuur. Een aapje tijdens circustraining.


Foto: Sergei Ilnitsky. Eerste prijs Algemeen Nieuws. Kapotte spullen in een keuken na een aanval in Donetsk, Oekraïne.


Foto: Tomas van Houtryve. Derde prijs in de serie Hedendaagse Kwesties. Duizenden mensen kwamen sinds 2004 door Amerikaanse drone-aanvallen om het leven, deze Belg fotografeerde met een drone Amerikaanse plekken die overeen komen met aanvallen locaties in Pakistan en Yemen.