Vinding TU Delft maakt grafeen duizend keer goedkoper

Vinding TU Delft maakt grafeen duizend keer goedkoper

26-01-2015 09:16 Laatste update: 28-04-2018 02:10

Onderzoekers van de TU Delft hebben een manier gevonden om de fabricage van 'wondermateriaal' grafeen enorm veel goedkoper te maken.

Grafeen is een wondermiddel met de meest opmerkelijke eigenschappen. Het is één van de sterkste materialen die we kennen, het geleidt warmte beter dan diamant en stroom beter dan zilver. Grafeen blijkt zelfs anti-bacteriële eigenschappen te hebben. Het probleem is echter dat de fabricage van grafeen complex en kostbaar is.

Mogelijk komt daar verandering in. Shou-En Zhu, wetenschapper aan de TU Delft, ontwikkelde een fabricagemethode die de prijs van grafeen dramatisch omlaag kan brengen. Een grafeenvlok ter grootte van een haar kost met de conventionele methodes meer dan 1000 euro. Dat maakt grafeen tot de duurste materialen op aarde. Zhu denkt die prijs binnen een paar jaar met een factor duizend te verminderen tot 1 euro.

Koperen plaat

Zhu maakt betaalbare grafeen door een gasmengsel bestaand uit waterstof, methaan en argon over een kopere plaat die duizend graden heet is, te stromen. De koperen plaat werkt als een katalysator die de waterstof atomen van het methaan strippen waardoor er op de plaat een enkele laag koolstofatomen, oftewel grafeen, achterblijft. Niet alleen is deze methode aanzienlijk goedkoper maar het is bovendien veel sneller. Andere soortgelijke methodes vergen tien uur voordat het grafeen klaar is. Zhu’s fabriceert grafeen in een uur.

Zhu’s grafeen is van prima kwaliteit. Samen met collega’s onderwierp hij het grafeen aan meerdere wetenschappelijke testen en eerder bouwden hij al een werkende druk sensor met het grafeen. Hoewel de mogelijke toepassingen legio zijn, is het aanbod momenteel nog beperkt. Hopelijk brengt de vinding van de wetenschappers grafeen een stuk dichter bij huis.

Snellere chips en superaccu's

Je kan het namelijk zo gek nog niet verzinnen of grafeen belooft de wereld om ons heen te veranderen. Grafeen zou snellere computers, flexibele schermen, nieuwe materialen en sensoren, superbatterijen tot en met allerlei medische toepassingen op moeten leveren.