Nieuws

'Verboden' Ebooks-marktplaats vindt manier om door te gaan

20 januari 2015 16:50

<p><strong>Van de rechter moest Tom Kabinet offline, maar de site gaat door: nu alleen ebooks toegestaan waarvan via watermerken de herkomst bekend is.&#13; </strong></p><p></p>

Via de Nederlandse startup Tom Kabinet kan je tweedehands ebooks kopen en verkopen, tegen lagere prijzen dan die van normale ebooks. Het gerechtshof in Amsterdam besloot vandaag in een zaak tegen Tom Kabinet door het Nederlandse uitgeversverbond (NUV) dat de site offline moet als er geen maatregelen worden genomen tegen verkoop van ebooks die uit illegale bron afkomstig zouden kunnen zijn.

Tom Kabinet heeft direct actie ondernomen. Als er geen geldig watermerk op het ebook zit, dan mag hij niet langer via de site worden aangeboden. Dat betekent dat alle ebookbestanden van voor 2013 worden geschrapt, omdat er pas sinds dat jaar watermerken op Nederlandse ebooks zitten. Tom Kabinet heeft nu in totaal 12.000 'verdachte' ebooks verwijderd, meldt RTL Nieuws. Er zijn nog zo'n 5.000 legale titels beschikbaar. Met de watermerken is via het Centraal Boekhuis de bron van het digitale boek te checken. Overigens hebben bij Google, Apple en Amazon gekochte ebooks geen watermerk maar kopieerbeveiliging waardoor ze niet zijn door te verkopen.

Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde dat het aanbieden van een 'ebooks-marktplaats' in principe is toegestaan, maar alleen als illegale verkoop van digitale boeken effectief wordt bestreden. Dat deed Tom Kabinet tot nu toe onvoldoende. vonden de rechters. Volgens het NUV waren er op de site aanbieders met duizend ebooks en sommige verkopers boden drie keer hetzelfde ebook aan. Ook worden digitale versies van boeken aangeboden waar geeneens legale ebooks van bestaan, aldus het NUV.

Watermerken en delete-belofte

Verkopers bij Tom Kabinet moeten zelf beloven dat ze ebooks na verkoop van hun computers wissen, maar of ze dat ook doen, valt niet na te gaan. Kopers krijgen versies van de boeken met nieuwe watermerken, zodat is te achterhalen wanneer die bestanden worden aangeboden of gratis online worden verspreid. Tom Kabinet ontvangt commissie over alle verkopen.

Doorgaan

Tom Kabinet moest volgens het vonnis zijn site binnen drie dagen offline halen, zolang de verkoop van illegale ebooks niet werd aangepakt. Anders krijgt de startup een dwangsom van duizend euro per dag, met een maximum van drie ton. Het bedrijf meent dat de maatregelen voldoende zijn om het verbod op te laten heffen. De vraag is of de rechter en de uitgevers hiermee tevreden zijn. Het verhaal rond 'tweedehands ebooks' krijgt ongetwijfeld nog een staartje.