Nieuws

Elon Musk wil overal razendsnel satelliet-internet, ook op Mars

19 januari 2015 10:30

<p><strong>Elon Musk, ceo van SpaceX, pompt miljarden in een satellietnetwerk dat uiteindelijk zelfs Mars met Aarde zal verbinden.</strong></p><p></p>

Alsof Elon Musk het nog niet druk genoeg heeft met zijn plannen voor Tesla Motors, SpaceX , Hyperloop en SolarCity wil hij een nieuw project starten om iedereen op aarde van een internetverbinding te voorzien. Een netwerk van honderden satellieten moet data via het internet versnellen en tegelijkertijd betaalbaar internet overal op aarde bieden. “Onze focus is om een wereldwijd communicatienetwerk te bouwen dat groter is dan alles waarover tot nu toe is gepraat,” zei Musk tegen Bloomberg Businessweek.

De sleutel tot het project zijn de honderden satellieten die op 1200 kilometer hoogte in een baan rond de aarde zullen zweven. Dat is aanzienlijk lager dan de gebruikelijke baan voor satellieten op een hoogte van 35.000 kilometer. Deze lage baan om de aarde zou de snelheid van het internet sterk moeten verbeteren.

Concurrent voor glasvezel

Want dat is het nadeel van het huidige satelliet-internet: het signaal heeft een vertraging omdat het zo'n grote afstand moet afleggen. Het zorgt ervoor dat internet via satellieten voor veel toepassingen zoals skype, online gamen en dergelijken ongeschikt is. Musks project zou in snelheid moeten kunnen concurreren met glasvezellijnen, terwijl het tegelijkertijd internet zelfs naar de meest afgelegen plekken op aarde brengt.

Mars

Met SpaceX beschikt Musk zelf over de raketten die nodig zijn om zijn satellieten in een baan om de aarde te brengen. Musk gaf overigens wel aan dat het nog vele jaren duurt voordat zijn satellietnetwerk actief is. Bovendien is het met een geschat prijskaartje van 10 miljard dollar een kostbaar project.

Musk denkt echter groter dan alleen de aarde. Het project zou op termijn de planeet Mars met de aarde moeten verbinden. In de komende decennia wil Musk namelijk een kolonie op Mars beginnen.

Richard Branson en Google

Overigens is Musk niet het enige die via satellieten de hele aarde van internet wil voorzien. Greg Wyler, een oud Google-werknemer, is al vele jaren bezig om via OneWeb internet voor iedereen bereikbaar te maken. Hoewel Wyler een vriend is van Musk, zijn ze het oneens over de technische aanpak. Enkele dagen geleden kondigden Virgin en Qualcomm aan fors in het OneWeb-project te investeren.

Ook Google investeert in een nieuw satellietnetwerk. Dat zou gaan om een project waarbij in eerste instantie zo'n 180 kleine maar krachtige satellieten in een relatief lage baan rondom de aarde zullen vliegen.