Nieuws

Windboom maakt energie met 72 draaiende blaadjes

15 januari 2015 18:18

<p><strong>Deze windmolen wil je wel in je straat. Hij ziet eruit als een boom met 72 ronddraaiende blaadjes.</strong></p><p></p>

Deze boom produceert energie doordat de 72 blaadjes door wind om hun as gaan draaien. Door de windmolen het uiterlijk van een boom te geven wordt het waarschijnlijker ook in de stad energie uit wind te maken. Hij is ontworpen voor lage windsnelheden, zodat hij juist in de bebouwde omgeving goed kan werken.

De windboom wekt al energie op bij een lage windsnelheid van 2 meter per seconde (nog geen 2 Beaufort). De stalen boom is 11 meter hoog, 8 meter breed en heeft 72 windturbines als blaadjes. Bij een gemiddelde wind van 3,3 Beaufort produceert hij 3160 kWh aan energie. Het door de boom geproduceerde geluid is niet hard, zegt de ontwerper. Op het moment dat je het geluid associeert met het ruisen van blaadjes in de wind, is geluidoverlast sowieso minder een issue.

L'éolien 2.0 is de officiele naam van de windmolen in de vorm van een boom. De windboom wordt gemaakt door de Franse firma NewWind van Jérôme Michaud-Larivière. De boom kost net geen 30.000 euro. Om hem te plaatsen is geen vergunning nodig.

Molens in de stad

Eerdere ontwerpen voor windmolens in de stad zijn de Delftse windmolen zonder wieken van Mecanoo, de vliegende windmolen, de stille windmolen voor particulieren en dewindmixer.

Onderstaand filmpje is gemaakt van een betoverend mooi prototype van de Eolien 2.0 Arbre à Vent in Bretagne, Frankrijk. In mei van dit jaar plaatst NewWind een rij bomen op Place de Concorde in Parijs.