Nieuws

Anticonceptie 2.0: deze sterilisatie is omkeerbaar

26 november 2014 13:05

<p><strong>Choice is een voorbehoedsmiddel dat de eileiders van een vrouw op afstandsbediening open of dicht draait. </strong></p><p dir="ltr"><span></span></p>

Je zou Choice een anticonceptiesluis kunnen noemen. Of beter twee sluisjes, want het zijn twee kleine buisjes die in de eileiders van een vrouw worden geplaatst. De sluisbuisjes kunnen van buitenaf dicht of open gezet worden. Wil je zwanger worden, dan draai je de klepjes open, wil je niet zwanger worden, dan draai je ze dicht.

De omkeerbare sterilisatie is een vinding van Peter van de Graaf en wetenschappers uit Eindhoven. Choice is in tegenstelling tot de pil en het hormoonspiraaltje hormoonvrij en hoeft in tegenstelling tot het koper- en hormoonspiraaltje maar één keer door een arts te worden ingebracht.

En wie beheert de toegang? Een anticonceptiesluis met afstandsbediening brengt ook nieuwe gevaren, blijkt uit een reactie van een bezorgde doelgroep: "Ik weet niet hoor.... buisjes in je eileiders die van buiten open en dicht kunnen worden gedraaid. In plaats van gemak zie ik toch allerlei horrorscenarios voor me."

Een geruststelling: het openen van de sluisjes gebeurt met een riem die je om de buik vastmaakt die vervolgens een half uur aan het stopcontact moet om de klepjes aan of uit te zetten. Het grote voordeel hiervan, vertelt Van de Graaf in de Volkskrant, is dat je als vrouw dus niet bang hoeft te zijn dat iemand anders stiekem je vruchtbaarheid beïnvloedt.

bekijk op youtube


Bedenker Van de Graaf denkt dat zijn nieuwe vinding in de toekomst ook interessant kan zijn voor ontwikkelingsorganisaties: "Een arts kan in een ochtend bij dertig vrouwen de buisjes plaatsen. Willen ze later een kind, dan moeten ze naar een gezondheidscentrum of een mobiele post voor de riem."

Een uitkomst voor vrouwen die geen hormonen meer willen slikken, en voor mannen die de stap naar sterilisatie niet durven zetten. Nu nog een omkeerbare sterilisatie voor de man.