Nieuws

10 successen van Nederlandse startups dit najaar

19 november 2014 13:18

<p><strong>Het gaat goed met de startup-scene in Nederland. Check ons overzicht van investeringen en overnames van dit najaar.</strong></p><p></p>

Er lijkt geen week voorbij te gaan zonder dat een Nederlandse techstartup funding krijgt, wordt overgenomen of door internationale media wordt opgepikt. Een overzicht van de highlights uit de Nederlandse startupwereld sinds september. Aanvullingen? Laat het weten in de comments!

Nimbuzz

De chatapps van Nimbuzz zijn in eigen land niet zo bekend, maar behoren tot de meest gedownloade apps in India. In totaal telt Nimbuzz nu meer dan 200 miljoen geregistreerde gebruikers. Het bedrijf maakte een grote exit: 70 procent van de aandelen zijn verkocht aan het Britse bedrijf New Call voor een bedrag van omgerekend 137 miljoen euro.

GeldvoorElkaar.nl

Het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl is voor 10,6 miljoen euro overgenomen door Trustbuddy, een beursgenoteerd Zweeds p2p-leenplatform. Geldvoorelkaar, gestart door twee oud-bankdirecteuren, maakt gecrowdfunde mkb-leningen mogelijk. Ondernemers bepalen zelf de hoogte van het geldbedrag, de looptijd en jaarrente.

Catawiki

Online veilighuis CataWiki haalde 10 miljoen euro op bij onder meer de Amerikaanse venture-capitalist Accel Partners, en ondernemers Willem Sijtthoff en Arthur Kosten. Accel Partners was ook een vroege investeerder in Facebook en steekt nu voor het eerst geld in een Nederlandse startup. Catawiki brengt kopers en verkopers van bijzondere objecten bij elkaar.

MyTomorrows

De Nederlandse zorgstartup MyTomorrows kreeg een investering van 4,5 miljoen dollar van het Britse Balderton Capital en het Franse Sofinnova. Het bedrijf richt zich op ernstig zieke mensen die uitbehandeld zijn in de reguliere zorg en die nieuwe medicijnen die nog in ontwikkeling zijn kunnen proberen. Doel is de ontwikkeling van medicijnen te versnellen. De startup verdient niet alleen aan een vergoeding die de patiënt betaalt, maar krijgt ook een deel van de opbrengsten als het medicijnen uiteindelijk op de markt komt.

3D Hubs

In september haalde het Amsterdamse 3D Hubs, een soort 'Airbnb voor 3d-printers', bij een investeringsronde 3,4 miljoen euro op. Ook opent 3D Hubs een eigen kantoor in New York om sneller Amerika te kunnen veroveren. Met 3D Hubs kan je objecten bij printers in de buurt laten maken.

Blendle

De online nieuwskiosk, ook wel 'de iTunes voor journalistiek' genoemd, gooit na een opmars in eigen land nu ook internationaal hoge ogen. Blendle kreeg een investering van 3 miljoen van The New York Times.

PRSS

Eind september lekte uit dat het digitale uitgeefplatform PRSS is overgenomen door Apple. De overname lijkt een zogeheten 'acquihire' te zien, waarbij Apple het vooral om het talent van het personeel is te doen. Met Prss kon je zonder programmeerkennis iPad-tijdschriften maken.

Wercker

Software-ontwikkelplatform Wercker haalde in oktober 1,9 miljoen euro durfkapitaal op van verschillende venter capitalists. Wercker moet programmeurs sneller en efficiënter apps laten bouwen, door de workflow te verbeteren en het makkelijker te maken om code te testen en te publiceren.

Peerby

Peerby is een snel groeiende marktplaats waar je spulletjes kan lenen en uitlenen. Want waarom een nieuw apparaat kopen als je die maar een paar keer nodig hebt, dan kan je beter lenen. Peerby kreeg een investering van 1,7 miljoen euro, onder leiding van Franse investeringsmaatschappij XAnge. Peerby gaat het geld gebruiken voor een verdere ontwikkeling van zijn producten, en een grotere internationale groei.

Fitmo

De nieuwe fitnessapp Fitmo, die je koppelt aan personal coaches, haalde 1,2 miljoen euro op van private investeerders. De app ging vorige week van start.

Internationale media-aandacht

Naast al het geld wisten meerdere startups ook aandacht te krijgen van internationale media. Zo was er een fraai New York Times-verhaal over de Amsterdamse cultuur-lidmaatschap We Are Public. Ook maakte persbureau Reuters een reportage bij startup-accelerator Rockstart. En sprak Peerby bij de BBC over de 'sharing economy'.