Uber-topman: 'Pak critici terug met info uit hun eigen leven'

Uber-topman: 'Pak critici terug met info uit hun eigen leven'

18-11-2014 14:15 Laatste update: 28-04-2018 03:12

Uber-baas moet door het stof nadat hij pleitte voor een 'smeercampagne' tegen kritische journalisten. 

Een topman van Uber, Emil Michael, ligt onder vuur. Tijdens een etentje in New York suggereerde hij dat Uber mensen zou moeten inhuren om persoonlijke gegevens uit het leven van critici en journalisten op te graven. Onder het mom van, 'kijk hoe leuk zij dat vinden'.

Off the record

Michael maakte de opmerking in aanwezigheid van onder meer een BuzzFeed-redacteur. Het diner was volledig off the record (niet voor publicatie), al zegt de journalist daar niet van op de hoogte te zijn geweest. En dus publiceerde hij de uitspraak van de Uber-topman.

Team van onderzoekers

Hij zou gezegd hebben dat hij bereid was 'een miljoen dollar' uit te geven aan een team van onderzoekers om informatie over het leven van en de familie van journalisten te verzamelen. Op die manier zou Uber kunnen 'terugvechten tegen de pers'. Eén vrouwelijke journaliste had hij specifiek op het oog: Sarah Lacy. Zij beschuldigde Uber eerder van seksisme. Michael zou haar gegevens 'willen verspreiden'.

Door het stof

Via een Uber-woordvoerder heeft Michael inmiddels laten weten dat hij het allemaal niet zo bedoeld was. "Ik deed de uitspraak tijdens een privé-etentje en uit frustratie van hoe het voelt om onderdeel te zijn van een bedrijf dat steeds oversensationeel in het nieuws komt. Ik ben trots om bij Uber te werken en die uitspraak komt niet overeen met mijn echte opvattingen of die van het bedrijf. Ik heb er spijt van: zulke uitspraken moet ik nooit doen." Overigens heeft Michael nooit duidelijk gezegd dat Uber zoiets écht van plan is.