Nieuws

DDW14: Muziek maken met je vingertoppen

1 november 2014 15:05

<p><strong>Muziek maken was nog nooit zo gemakkelijk en intuïtief. Met Tingle vloeit de muziek uit de topjes van je vingers.</strong></p><p></p>

Een follow up op het door ons eerder gespotte Nupky. Rhys Duindam maakt werk van zijn masterproject aan de TU in Eindhoven met muziekinstrument Tingle. Tingle is de 3-dimensionale versie van de sound visualizers die muzieksoftware laat zien. Je ziet wat je hoort zonder dat je handig bent met software of notenschrift kent. Met handige bijkomstigheid dat de patronen die je met je vingers maakt muziek opleveren. Waar je als kind of beginneling op een gitaar drie noten produceert, stelt Tingle je in staat een melodie te maken. Instant satisfaction.

De eerste noten klinken misschien nog als tingeltangel. Daarna lukt het jong en oud om iets te spelen waar je behoorlijk indruk mee maakt. “Tingle, door Nupky, is de nieuwe digitale muziek-controller die de tast en het gevoel van het bespelen van een akoestisch instrument vertaalt naar het huidige digitale tijdperk,” aldus Duindam.

Het instrument lijkt nog het meest op het speelgoed houten bordje met stalen pinnetjes waarmee je een afdruk van je hand / je hoofd / je iets anders maakt. Daardoor snapt iedereen meteen wat de bedoeling is, en begint ook meteen te experimenten. Deze versie bestaat uit 4500 pinnetjes, bespeel ze met je vingers, of met wat je maar bedenken kan.