Nieuws

Fietspad met zonnecellen in Krommenie oogst kritiek

10 november 2014 11:31

<p><strong>Krommenie heeft als eerste Nederlandse plaats een fietspad met zonnepanelen. De pilot moet uitwijzen of dat rendabel is.</strong></p>

Het 70 meter lange fietspad met ingebouwde zonnepanelen in Krommenie is een unicum. Hoewel het fietspad al in gebruik is, wordt het energie genererende fietspad woensdag 12 november officieel geopend. Het SolaRoad-fietspad is een samenwerking tussen de provincie Noord Holland, TNO en enkele bedrijven.

Hoewel TNO pas woensdag uit de doeken wil doen hoe de technologie van SolaRoad precies werkt, valt op de site van SolaRoad te lezen dat de fietspadpanelen uit een laag stroef gemaakt veiligheidsglas bestaan, zodat banden van fietsen, brommers maar ook autobanden genoeg grip hebben. De zonnepanelen bevinden zich onder de glazen laag.

Slijtage en vervuiling onderzoeken

In een later stadium komt er nog 30 meter zonnefietspad bij. De komende jaren zal het fietspad gebruikt worden om allerlei facetten van zonnepanelen in het wegdek te onderzoeken. Een onderdeel is het onderzoek naar verschillende toplagen met betrekking tot slijtage maar ook vervuiling. Vervuiling kan immers het rendement van de zonnepanelen verlagen. De SolaRoad is echter met een vuilafstotende toplaag uitgerust en volgens de makers met voldoende afschot aangelegd dat het effect van vervuiling geminimaliseerd blijft. Onderzoek zal echter uitwijzen of dat in de praktijk ook zal blijken.

'Stupid'

Niet iedereen is gecharmeerd van het idee van zonnepanelen in het wegdek. Zo vindt het magazine Renewables International het zonnefietspad een belachelijk idee. De auteur van het stuk 'Netherlands gets (stupid) solar cycling paths' hoopt dat dit ook meteen het laatste stuk wegdek ter wereld is waar zonnepanelen in zitten. Het platliggen van de zonnepanelen die daardoor weinig efficient zonne-energie opvangen, de vervuiling en het opgeruwde glas zou het rendement volgens de auteur bedroevend laag maken. Hij stelt voor dat alle fietspaden van een dak met zonnepanelen voorzien worden waardoor het rendement niet alleen veel hoger is maar Nederlandse fietsers droog zouden kunnen fietsen in de regen.

De auteur is echter niet erg goed geïnformeerd. SolaRoad is zoals gezegd een pilotproject om juist dit allemaal te onderzoeken. Het is immers nog nergens ter wereld serieus geprobeerd. Alleen in de VS is er eerder een parkeerplaats uitgerust met een wegdek met ingebouwde zonnepanelen. Dat project heette Solar Roadways. Hoewel Solar Roadways nog steeds via crowdfunding hun zonne-wegdekpanelen verder probeert te ontwikkelen was het parkeerplaats pilotpoject geen groot succes. Maar dat zegt niets over het zonnefietspad in Krommenie. Een parkeerplaats is de slechtst denkbare plek om zonnepanelen in te bouwen. Geparkeerde auto’s blokkeren immers het zonlicht.

bekijk op Vimeo